Η Άρτα και τα αξιοθέατά της

Μοιραστειτε το

Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, αλλά και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα, με πληθυσμό περίπου 27.000 κατοίκων, βάσει της απογραφής του 2011.

Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε όμορφα πλάνα από ψηλά.

Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της Άρτας, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα.

Η Άρτα διαθέτει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229).

Δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας.

Η πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση όπου, κατά την αρχαιότητα, υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, η Αμβρακία.

Από την αρχαία Αμβρακία διεσώθησαν ελάχιστα μνημεία, αρκετά όμως έργα τέχνης, μεταξύ τους μία σημαντική για το είδος και τον τρόπο γραφής επιγραφή του 6ου π.Χ., στην ανατολική πλευρά της Ιεράς Οδού της Αμβρακίας.

Παραπλεύρως του ναού του Αγ. Κωνσταντίνου αποκαλύφθηκε ένα μικρό θέατρο, το οποίο ενδεχομένως μνημονεύει ο Διονύσιος Αλικαρνασσέας.

Πλησίον της πλατείας Κιλκίς διασώθηκε τμήμα του μεγάλου ναού του Πύθιου Απόλλωνα Σωτήρα.

Διεσώθησαν επίσης τμήματα του αρχαίου τείχους, στο βορειοανατολικό τμήμα του οποίο επιχτίστηκε αργότερα το βυζαντινό κάστρο (13ος αιώνας).

Συνοπτικά, μεταξύ των αξιοθέατων, ξεχωρίζουν το Γιοφύρι της Άρτας, το Κάστρο, το Οθωμανικό Ρολόι, το μικρό θέατρο Αμβρακίας, τα τείχη της Αμβρακίας, ο Ναός του Απόλλωνα, το Τζαμί του Φαϊκ Πασά στο Ιμαρέτ, η Οικία Ζορμπά, οι Βυζαντινοί Ναοί Παρηγορίτισσας, Αγίας Θεοδώρας και Αγίου Βασιλείου, αλλά και οι Μονές Κάτω Παναγιάς και Βλαχερνών.

Σε ό,τι αφορά τα Μουσεία, υπάρχουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, η Δημοτική Πινακοθήκη «Γ. Μόραλης», το Λαογραφικό Μουσείο και το Ιστορικό Μουσείο του Συλλόγου «Σκουφά», αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο στο Γεφύρι της Άρτας (Οθωμανικό Τελωνείο, Ziller).

Με πληροφορίες από Wikipedia, Epirustravel.eu

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...