Η άνοιξη μπαίνει με lockdown: Προς παράταση μετά την απογοητευτική έκρηξη κρουσμάτων

Μοιραστειτε το

Τουλάχιστον μία εβδομάδα πίσω φαίνεται πως πηγαίνει το όνειρο της εκ νέου σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα μετά το τρίτο lockdown, αφού η εκτίναξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χθες γέρνει την πλάστιγγα προς την απόφαση να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο απογοητευτικός αριθμός των 2.147 κρουσμάτων (καταγραφή – ρεκόρ για το 2021) και η αύξηση των διασωληνωμένων σε 357 (από 346 ένα εικοσιτετράωρο πριν) έκοψε απότομα τα φτερά όσων αισιοδοξούσαν ότι η άνοιξη θα μπει με μια μερική χαλάρωση των μέτρων.

Αν και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δεν είναι από μόνος του ιδιαίτερα ανησυχητικός (τα 2.147 κρούσματα αναλογούν σε 55.543 τεστ, δηλαδή ποσοστό 3,9% την ώρα που την προηγούμενη ημέρα είχαμε 880 κρούσματα επί 15.610 τεστ, δηλαδή ποσοστό 5,6%) η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις διασωληνώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας πριν το άνοιγμα της αγοράς και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

Κι αυτό γιατί η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολύ μεγάλη, οι κλίνες Covid-19 έχουν αρχίζει να γεμίζουν ασφυκτικά και οι ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουν σχεδόν γεμίσει.

Για «άνισο αγώνα» προκειμένου να βρεθεί κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ-COVID για διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό έκανε λόγο την Τρίτη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, παραθέτοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής.

«Υπάρχουν ράντζα παντού στα νοσοκομεία με γενικά περιστατικά. Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αττικόν», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, το τρίτο lockdown που επηρεάζει σχεδόν τη μισή Ελλάδα με βασικότερο άξονα την Αττική θα παραταθεί για τουλάχιστον μία βδομάδα δηλαδή έως τις 7/3, με το λιανεμπόριο να παραμένει κλειστό όπως και τα σχολεία αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας να διατηρείται στις 21.00 τις καθημερινές, στις 18.00 τα σαββατοκύριακα.

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα γνωμοδοτήσει την Παρασκευή.

Δερμιτζάκης: Απαραίτητη η παράταση δύο εβδομάδων

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσμά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν, ενώ πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες.

«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...