Ηρωες παντός καιρού

Μοιραστειτε το

Εκτορας Λυγίζος, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου, Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ ξεκινά αύριο Κυριακή με τις «Χοηφόρους» σε σκηνοθετική επιμέλεια Εκτορα Λυγίζου.

Ποιοι είναι οι ήρωες που θυμόμαστε; Ποια πορεία ακολούθησε καθένας τους; Πού τους αναζητάμε σήμερα και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά τους στο πέρασμα των αιώνων; Οι «Παραβάσεις», το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επιστρέφουν για τέταρτη χρονιά, σε ζωντανή μετάδοση από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ και η φετινή σειρά έχει τίτλο «Πρόσωπα του ήρωα».

Οι βραδιές, λοιπόν, που θα παρακολουθήσουμε εκεί (είτε διαδικτυακά, είτε με παρουσία κοινού το οποίο μένει να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες) θα εστιάζουν στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού (Δον Κιχώτης, Ηρωες των Επαναστάσεων) τα δραματοποιημένα αναλόγια θα καταλήξουν στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του.

Με όχημα αρχετυπικά κείμενα επτά μεγάλων ποιητών και συγγραφέων (Ομηρος, Αισχύλος, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Στρατηγός Μακρυγιάννης, Τόμας Μπέρνχαρντ κ.ά.) θα παρακολουθήσουμε τη σταδιακή απεξάρτηση των ηρώων από τους θεούς και τις μεγάλες αφηγήσεις και την επώδυνη προσγείωσή τους στον σύγχρονο κόσμο. Εδώ, όπου οι αντιήρωες παλεύουν με τη ματαιότητα και την απελπισία βρίσκοντας διαφυγή είτε στην ειρωνεία και τον κυνισμό είτε στην τρέλα και την απόσυρση. Ορφανοί πια από τιμωρούς και προστάτες, ψάχνουν με αγωνία να χαθούν μέσα σ’ ένα μύθο που θα τους πει ποιο είναι το επόμενο βήμα και ποια θα είναι η επόμενη φράση τους.

Η διαδρομή των φετινών «Παραβάσεων» ξεκινά αύριο Κυριακή (18.00) με τις «Χοηφόρους» του Αισχύλου σε σκηνοθετική επιμέλεια Εκτορα Λυγίζου και μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Πρόκειται για το δεύτερο έργο της «Ορέστειας», της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας του αρχαίου ελληνικού δράματος που περιγράφει πώς ο Ορέστης επιστρέφει μετά από χρόνια στο Αργος και ξανασμίγει με την Ηλέκτρα. Τα δυο αδέρφια -σκιαγραφημένα από τον Αισχύλο σαν δυο αθώα παιδιά αντιμέτωπα με ένα τιτάνιο χρέος- θα ενώσουν τις φωνές τους με τον Χορό των γυναικών που έχει στείλει η τρομοκρατημένη Κλυταιμνήστρα να προσφέρουν χοές στον τάφο του Αγαμέμνονα για να εξευμενίσει τον νεκρό. Ολοι μαζί θα καλέσουν τον δολοφονημένο βασιλιά και τις σκοτεινές δυνάμεις της Γης κι έπειτα θα καταστρώσουν το σχέδιο της εκδίκησης.

Οι «Χοηφόροι», έργο μεγάλης λυρικής πνοής, μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αναλυτικά όλη την επίπονη, αλλά συναρπαστική, διαδικασία του χτισίματος του τραγικού ήρωα: πώς το περιβάλλον του και οι θεοί τον ωθούν στην πράξη, πώς ο ίδιος διστάζει κι αντιστέκεται, πώς παίρνει τη δύναμη να εκτελέσει τη μητροκτονία και πώς έρχεται τελικά αντιμέτωπος με την οδυνηρή συνειδητοποίηση και τις Ερινύες.

Ο Εκτορας Λυγίζος, που εκτός από τις πολλές κατακτήσεις στον κινηματογράφο έχει στο παρελθόν αναμετρηθεί στο θέατρο με κορυφαία κείμενα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σέξπιρ, Μπέκετ, Τσέχοφ, Ιψεν, κ.ά., θα έχει μαζί του στο συγκεκριμένο εγχείρημα μια ομάδα πολύ καλών ηθοποιών καθώς διαβάζουν, εκτός από τον ίδιο, οι Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Σοφία Κόκκαλη, Αννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, The Boy (ο ίδιος έχει επιμεληθεί το μουσικό και ηχητικό περιβάλλον).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις «Παραβάσεις» ζωντανά στο snfcc.org/ParabasesAeschylus, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube. Περισσότερες πληροφορίες αλλά και την ανακοίνωση σχετικά με την παρουσία κοινού στις δράσεις θα βρείτε τις προσεχείς ημέρες στο SNFCC.org.

Πηγή
Author: Ματούλα Κουστένη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...