ΗΠΑ: Στα χέρια των αρχών 30χρονος που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση τύπου 11ης Σεπτεμβρίου

Μοιραστειτε το

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη, το κατηγορητήριο που βαραίνει ένα 30χρονο άνδρα από την Κένυα, σύμφωνα με το οποίο σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση ανάλογη με εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, εξ ονόματος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ.

Ο Τσόλο Αμπντι Αμπντουλάχ, 30 ετών, ο οποίος συνελήφθη στις Φιλιππίνες το 2019, μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ την Τρίτη, όπου και κρατείται με τις κατηγορίες για τρομοκρατία, συνωμοσία, αεροπειρατεία και πρόθεση διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας στην αμερικανική επικράτεια.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 20 ετών, ενώ ο δικηγόρος υπεράσπισής του αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Αμπντουλάχ εκπαιδεύτηκε στις Φιλιππίνες από το 2017 έως το 2019 και έλαβε άδεια πιλότου, στο πλαίσιο προετοιμασίας του για την τρομοκρατική επίθεση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρχές εκτιμούν ότι ο Αμπντουλάχ ερεύνησε «τα μέσα και τις μεθόδους για αεροπειρατεία ενός εμπορικού αεροσκάφους», συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παραβίασης μιας πόρτας πιλοτηρίου και «πληροφορίες σχετικά με το ψηλότερο κτήριο σε μια μεγάλη πόλη των ΗΠΑ».

«Αυτή η υπόθεση, η οποία περιελάμβανε μια συνωμοσία για να χρησιμοποιήσει ένα αεροσκάφος για να σκοτώσει αθώα θύματα, μας θυμίζει τη θανατηφόρα απειλή που οι ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες συνεχίζουν να θέτουν στο έθνος μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Ντέμερς.

Ο Αμπντουλάχ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, άρχισε να σχεδιάζει την επίθεση το 2016 υπό την καθοδήγηση ενός διοικητή της Αλ-Σαμπάμπ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στο σχεδιασμό μιας θανατηφόρας επίθεσης το 2019 σε ξενοδοχείο στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Το Στέι Ντιπάρντμεντ χαρακτήρισε το 2008 την Αλ-Σαμπάμπ, που σημαίνει «η νεολαία» στα αραβικά, ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Η οργάνωση είναι θυγατρική της Αλ Κάιντα που αγωνίστηκε για την ίδρυση ενός Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία βάσει του νόμου της Σαρία.

Οι εισαγγελείς, ανακοινώνοντας το σχέδιο αεροπειρατείας, ανέφεραν ότι η εξτρεμιστική οργάνωση πρόσφατα «ξεκίνησε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων» μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μετακινήσουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης το 2019 που σκότωσε περίπου 21 άτομα -μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που επέζησε της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους- σε ξενοδοχείο του Ναϊρόμπι.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...