ΗΠΑ: Οι Εκλέκτορες ψηφίζουν για να επιβεβαιώσουν τη νίκη Μπάιντεν

Μοιραστειτε το

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των 538 Εκλεκτόρων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ και στην περιφέρεια της Κολούμπια για να ψηφίσουν και να ανακοινώσουν την νίκη του υποψηφίου των προεδρικών εκλογών που εξασφάλισε τους περισσότερους ψήφους ανά Πολιτεία.

Η σημερινή διαδικασία θα επιβεβαιώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν ως του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κάμαλα Χάρις ως αντιπροέδρου.

Πρόκειται παραδοσιακά για μια τυπική διαδικασία, αλλά φέτος αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της επιμονής του Ντόναλντ Τραμπ να μην αναγνωρίζει την ήττα του και να αμφισβητεί, χωρίς καμία απόδειξη, την νομιμότητα των εκλογών.

Όλες οι Πολιτείες έχουν επικυρώσει τα αποτελέσματά τους και η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστηρίων και αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν απορρίψει τις κατηγορίες του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε στις εκλογές 306 εκλέκτορες έναντι 232 για τον Τραμπ, συγκεντρώνοντας αριθμό ρεκόρ ψήφων 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Οι Εκλέκτορες ψηφίζουν Τζο Μπάιντεν για πρόεδρο

Αρκετές είναι οι Πολιτείες στις οποίες η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, και οι οποίες έχουν ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του επιδίωξαν νομικά να μπλοκάρουν τη σημερινή ψηφοφορία των Μεγάλων Εκλεκτόρων για την επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τζόρτζια και σε άλλες τρεις κρίσιμες Πολιτείες που ο Ρεπουμπλικάνος έχασε τις εκλογές, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αυτή την προσφυγή του Τέξας την Παρασκευή.

Στην Πενσιλβάνια, οι 20 Εκλέκτορες επιβεβαίωσαν την νίκη του εκλεγμένου προέδρου στην Πολιτεία αυτή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας η επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος στην Πολιτεία, Νάνσι Πάτον Μιλς, δήλωσε αυτή είναι “μια σπουδαία μέτρα για τη δημοκρατία”.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές στην Πενσιλβάνια με διαφορά περίπου 81.000 ψήφων. Η εκστρατεία Τραμπ κινήθηκε νομικά κατά των αποτελεσμάτων, επιδιώκοντας ανατροπή τους με ισχυρισμούς για εκτεταμένες παρατυπίες. Πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια απέρριψαν αυτές τις προσφυγές.

Ανάλογη η εικόνα και στη Τζόρτζια, με τους 16 Εκλέκτορες, στο Ουισκόνσιν με τους 10 εκλέκτορες και στην Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της Αριζόνας είχε κινηθεί νομικά κατά της καταμέτρησης των ψήφων στην κρίσιμη αυτή την Πολιτεία, αλλά ένας δικαστής πολιτειακού δικαστηρίου απέρριψε την αγωγή.

Το Κάνσας με τους έξι εκλέκτορες και η Νότια Ντακότα με τους τρεις εκλέκτορες ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, επικυρώνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Τραμπ κέρδισε τον Μπάιντεν στο Κάνσας με 56% έναντι 42% και στη Νότια Ντακότα με 62% έναντι 36% αντίστοιχα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...