ΗΠΑ – Κυκλώνας Delta: Ενισχύθηκε στην κατηγορία 3 και πλησιάζει τη Λουιζιάνα

Μοιραστειτε το

Ο κυκλώνας Delta ενισχύθηκε χθες Πέμπτη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον καθώς πλησιάζει ολοένα περισσότερο τις αμερικανικές ακτές, όπως ανακοίνωσε το κέντρο της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας που παρακολουθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτού του είδους, το NHC.

Οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Delta να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζει στις ακτές των ΗΠΑ σήμερα.

Με ριπές ανέμων μέγιστης ταχύτητας 195 χιλιομέτρων την ώρα, ο κυκλώνας βρισκόταν σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της πόλης Κάμερον, στην πολιτεία Λουιζιάνα. Αναμένεται να εξασθενίσει αργά αφού φθάσει στα παράλια και γρηγορότερα όταν θα βρίσκεται πάνω από το έδαφος.

Η πολιτεία αυτή δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας Λόρα, ένας από τους σφοδρότερους που την έχουν πλήξει ποτέ, στα τέλη Αυγούστου, όταν υπέστη εκτεταμένες καταστροφές.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας, ο Τζον Μπελ Έντουαρντς, κάλεσε τους κατοίκους της πολιτείας να δείξουν τη μέγιστη προσοχή, εκτιμώντας πως θα αντιμετωπίσουν νέα «δοκιμασία». Ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 2.400 της Εθνοφρουράς για να προσφερθεί βοήθεια στον πληθυσμό.

Ο κυκλώνας Delta προκάλεσε ήδη μεγάλες ζημιές, πάντως εξ όσων είναι γνωστά ως τώρα όχι θύματα, στο Μεξικό.

Στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Κανκούν, στη χερσόνησο του Γιουκατάν (νοτιοανατολικά) δένδρα και στύλοι του δικτύου ηλεκτροδότησης ξεριζώθηκαν. Πολλά σπίτια και άλλα οικοδομήματα υπέστησαν ζημιές.

Περίπου 41.000 τουρίστες που βρίσκονταν στην πολιτεία Κιντάνα Ρου απομακρύνθηκαν εσπευσμένα καθώς πλησίαζε ο κυκλώνας.

Ο Delta είναι κατά σειρά το 26ο φαινόμενο στο οποίο δόθηκε όνομα την τρέχουσα περίοδο των κυκλώνων στον Ατλαντικό, κατά την οποία η δραστηριότητα είναι ασυνήθιστα έντονη — έχουν ήδη σπάσει ρεκόρ. Εξαιτίας της εξάντλησης του καταλόγου των ονομάτων που προβλέπονταν, οι μετεωρολόγοι άρχισαν να βαπτίζουν τα ακραία φαινόμενα χρησιμοποιώντας τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Καθώς η επιφάνεια των ωκεανών θερμαίνεται, οι κυκλώνες και οι τυφώνες γίνονται ολοένα ισχυρότεροι, σύμφωνα με επιστήμονες, που προβλέπουν αύξηση των φαινομένων του είδους που θα κατατάσσονται στις κατηγορίες 4 και 5, δηλαδή δυνητικά πολύ καταστροφικών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...