ΗΠΑ- Εμβολιασμός: Οι μαύροι που έχουν εμβολιαστεί είναι λιγότεροι από τους λευκούς

Μοιραστειτε το

Μόλις το 5% όσων εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ κατά της covid-19 κατά τον πρώτο μήνα της εκστρατείας ήταν Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με έρευνα των υγειονομικών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, αν και στατιστικά η ομάδα αυτή πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Από τις 14 Δεκεμβρίου ως τις 14 Ιανουαρίου σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Γνωστή είναι η καταγωγή περίπου των μισών εξ αυτών, δηλαδή περίπου των 6,7 εκατομμυρίων. Μεταξύ αυτών το 60,4% δήλωσε ότι είναι λευκοί, το 11,5% ισπανόφωνοι, το 6% Ασιάτες και μόλις το 5,4% Αφροαμερικανοί.

Όμως οι Αφροαμερικανοί αποτελούν στις ΗΠΑ περίπου το 15% των δύο κατηγοριών του πληθυσμού που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα: των υγειονομικών και των ενοίκων σε οίκους ευγηρίας.

Παρόλα αυτά τα CDC επεσήμαναν ότι περίπου το 14% των εμβολιασθέντων δήλωσε ότι έχει μικτή καταγωγή, κάτι που δυσκολεύει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Η συγκέντρωση «πιο ολοκληρωμένων στοιχείων για τη φυλή και την εθνικότητα σε επίπεδο κοινοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί ότι εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν ανισότητες στον εμβολιασμό», τόνισαν.

Τα στοιχεία αυτά δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες στις ΗΠΑ για τις ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια.

Σε κάποιες περιοχές τα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται σε συνοικίες όπου ζουν κυρίως λευκοί και αντίστοιχες ανισότητες, εις βάρος των Αφροαμερικανών, παρατηρούνται και στη σύνδεση στο διαδίκτυο, απαραίτητη για να κλείσει κανείς ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Ωστόσο οι Αφροαμερικανοί είναι 2,9 φορές πιο πιθανό να νοσηλευθούν λόγω covid-19 και 2,1 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, υπενθύμισε χθες η δρ Μαρσέλα Νούνες- Σμιθ, αρμόδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τον συντονισμό της δίκαιης αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα, κυρίως «στηρίζοντας τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων με στόχο τους πιο ευάλωτους» και ζητώντας από τις πολιτείες να της παρουσιάσουν το σχέδιό τους για τη δίκαιη διανομή του εμβολίου κατά της covid-19.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...