ΗΠΑ: Δεύτερη εκτέλεση θανατοποινίτη μέσα σε δύο ημέρες σε ομοσπονδιακή φυλακή

Μοιραστειτε το

Για δεύτερη διαδοχική ημέρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέτρεψε χθες, Παρασκευή, την εκτέλεση ενός καταδικασμένου για φόνο.

Ο Άλφρεντ Μπουρζουά, 56 ετών, εκτελέσθηκε με θανατηφόρα ένεση χθες το βράδυ στην ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ Οτ της Ιντιάνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης. Πρώην οδηγός φορτηγού, είχε βρεθεί ένοχος για την κακομεταχείριση, τον βασανισμό και τον φόνο της κόρης του, ηλικίας 2,5 ετών.

Έπειτα από ένα τεστ πατρότητας, είχε δεχθεί να πάρει μαζί του με το φορτηγό το κοριτσάκι για ένα μέρος του καλοκαιριού του 2002, όμως το κακομεταχειριζόταν και στο τέλος του έσπασε το κεφάλι στο παρμπρίζ.

Καθώς το έγκλημα διεπράχθη σε στρατιωτική βάση, όπου έκανε μια παράδοση, δικάσθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο και καταδικάσθηκε το 2004 στην ποινή του θανάτου.

Οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αναστείλει την εκτέλεσή του, επειδή πάσχει από σοβαρή νοητική υστέρηση.

«Οι ένορκοι που καταδίκασαν στον κ. Μπουρζουά σε θάνατο δεν ήξεραν πως πάσχει από νοητική υστέρηση επειδή οι συνήγοροί του δεν είχαν παρουσιάσει αποδείξεις», δήλωσε ο νέος δικηγόρος του, ο Βίκτορ Αμπρέο.

Ο Άλφρεντ Μπουρζουά παρέμενε από το 2004 στα κελιά των μελλοθανάτων, καθώς από το 2003 οι ΗΠΑ δεν είχαν προχωρήσει σε καμιά ομοσπονδιακή εκτέλεση, κυρίως εξαιτίας ερωτημάτων σχετικά με τη νομιμότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν στις θανατηφόρες ενέσεις.

O Άλφρεντ Μπουρζουά, 56 ετών, είχει διαπράξει το έγκλημα σε στρατιωτική βάση, γι’ αυτό δικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο.AP Photo

Τον Ιούλιο, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε και πάλι τις εκτελέσεις, παρόλο που οι πολιτείες είχαν αναστείλει από την πλευρά τους την εκτέλεση των θανατικών ποινών που είχαν επιβληθεί από πολιτειακά δικαστήρια ώστε να μην εκθέσουν στον ιό το προσωπικό των φυλακών ή τους μάρτυρες των εκτελέσεων.

Επτά ομοσπονδιακές εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Έξι εκτελέσεις πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον Μπάιντεν

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να εργασθεί μαζί με το Κογκρέσο για να βάλει οριστικό τέλος στις ομοσπονδιακές εκτελέσεις, κέρδισε τις εκλογές αυτές και θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Παραδοσιακά οι απερχόμενοι πρόεδροι αναβάλλουν τις εκτελέσεις κατά τη μεταβατική περίοδο, όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ανακοίνωσε έξι νέες εκτελέσεις μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, μεταξύ των οποίων αυτή του Άλφρεντ Μπουρζουά.

Προχθές, Πέμπτη, ο 40χρονος Μπράντον Μπέρναρντ εκτελέσθηκε με θανατηφόρα ένεση στην ίδια ομοσπονδιακή φυλακή του Τερ Οτ.

Ο Μπέρναρντ είχε συλληφθεί για έναν διπλό φόνο, που διαπράχθηκε όταν ήταν 18 ετών και μέλος συμμορίας, και είχε καταδικασθεί σε θάνατο από ορκωτό δικαστήριο. Η σταρ των τηλεοπτικών ριάλιτι Κιμ Καρντάσιαν Γουέστ είχε αντιταχθεί σθεναρά στην εκτέλεσή του.

Το βράδυ της Πέμπτης, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα του Μπέρναρντ για αναβολή της εκτέλεσής του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτελέσει από την αρχή της χρονιάς 17 καταδικασμένους, τον χαμηλότερο αριθμό στην ιστορία τους εξαιτίας της ανάπαυλας που έχουν επιβάλει οι πολιτείες λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, ωστόσο, για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή η δέκατη εκτέλεση αποτελεί αριθμό ρεκόρ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...