ΗΠΑ: Βέτο Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό και τις κυρώσεις στην Τουρκία

Μοιραστειτε το

Τη δέσμευσή του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2021, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εντός 30 ημερών για την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, επανέλαβε την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επέκρινε το νομοσχέδιο επειδή δεν καταργεί έναν νόμο που παρέχει στις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης προστασία ευθύνης για περιεχόμενο τρίτων στις πλατφόρμες τους.

Ο Τραμπ είπε ότι οι κολοσσοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και η Google είναι προκατειλημμένοι εναντίον του. Εξέφρασε επίσης την αποδοκιμασία του για τη γλώσσα του νομοσχεδίου που ζητά τη μετονομασία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που τιμούν διοικητές από το νόμο υπέρ της δουλείας στον αμερικανικό εμφύλιο.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «ο μεγαλύτερος νικητής από το νέο νομοσχέδιο για την άμυνα είναι η Κίνα! Θα ασκήσω βέτο».

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Παρασκευή η Γερουσία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία, 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά. Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εφόσον ο Τραμπ επιμείνει, το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποίο θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

O Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επί χρόνια τονίζει την προσωπική του σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αντισταθεί στο παρελθόν σε διμερείς εκκλήσεις του Κογκρέσου να τιμωρήσει την Τουρκία για τη συμφωνία της με τη Ρωσία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...