Ηλιόπουλος: Καλούμε τους πολίτες να λάβουν μέρος στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Πώς μπορείτε να ψηφίσετε

Μοιραστειτε το

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία των εκλογών και το κάλεσμα Τσίπρα – Πώς μπορείτε να ψηφίσετε

Ως μία πρωτοπόρα διαδικασία που θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, χαρακτήρισε τις αυριανές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1. «Καλούμε κάθε πολίτη, που θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, να λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε.

«Η διαδικασία των εκλογών γίνεται σε 1.000 τμήματα πανελλαδικά, όποιος θέλει μπορεί να τα βρει στην ιστοσελίδα syriza.gr και να δει το πιο κοντινό του τμήμα. Όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να προσέλθει αύριο σε ένα εκλογικό τμήμα και να ψηφίσει για την εκλογή του προέδρου». Επισήμανε δε ότι «για την Κεντρική Επιτροπή ψηφίζουν όλα τα μέλη του κόμματος που είχαν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου».

Εξηγώντας την σύνδεση των αυριανών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ με τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, ανέφερε ότι «όποιος θυμάται την εικόνα της έναρξης του συνεδρίου με 10.000 ανθρώπους να παρακολουθούν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τα 5+1 σημεία και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης εκείνες τις μέρες, όποιος είδε το συνέδριο της ΝΔ στο οποίο οι μισοί σύνεδροι μιλούσαν για το φόβο, όπως εκείνοι τον αντιλαμβάνονται, να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τότε είναι ξεκάθαρο ότι οι αυριανές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνουν το σήμα για πολιτικές εξελίξεις».

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν βγαίνει ο μήνας» και ότι «ο κόσμος θέλει να αλλάξουν τα πράγματα». «Εμείς λέμε κάτι απλό: όταν δεν πέφτουν οι τιμές, πρέπει να πέφτει η κυβέρνηση», ανέφερε, για να σημειώσει πως «γι’ αυτό το λόγο, το κρίσιμο για την αυριανή διαδικασία δεν είναι η αυτοαναφορικότητα, αλλά να οδηγήσει στο να αλλάξουν τα πράγματα». Είπε ότι «την τελευταία περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας γυρνά όλη την Ελλάδα και κάνει ανοιχτές συγκεντρώσεις, περιοδείες, έχει επαφή με την κοινωνία» και ότι «παντού υπάρχει ένα κλίμα τεράστιας συμμετοχής». Σχολίασε ότι οι δημοσκοπήσεις «τα τελευταία χρόνια έχουν υποεκτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ» και πως όμως «στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων αποτυπώνεται ξεκάθαρα η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «μπορεί και πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική κάλπη και αυτή μπορεί να είναι μόνο κυβέρνηση συνεργασίας». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όλο αυτό το διάστημα μιλά προγραμματικά» και πως «σε αυτό το κάλεσμα για προγραμματική συζήτηση δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός». «Αλλά την ίδια στιγμή», σημείωσε, «γνωρίζουμε ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν κάποιον που θα προτιμήσει να μην λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση που θα διώξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή θα έχει άλλες ιεραρχήσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία των εκλογών και το κάλεσμα Τσίπρα – Πώς μπορείτε να ψηφίσετε

Αύριο, Κυριακή, πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη του προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ., ενώ νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αναλυτικές οδηγίες γύρω από τη διαδικασία, επισημαίνεται ειδικότερα:

Για την εκλογή Προέδρου δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να εγγραφύν ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα. Όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα. Όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21/3/2022 και βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα αλλά μόνο για Πρόεδρο.

Για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022 και ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται αναλυτικά οι σταυροί που μπορούν να μπουν ανά περιφέρεια: Αττική 45, Κεντρική Μακεδονία 11, Δυτική Ελλάδα 6, Κρήτη 5, Θεσσαλία 4, Πελοπόννησος 5, Ήπειρος 3, Δυτική Μακεδονία 3, Ανατολική Μακεδονία Θράκη 3, Στερεά Ελλάδα 3, Νότιο Αιγαίο 2, Ιόνια νησιά 2, Βόρειο Αιγαίο 2, Εξωτερικό 1. Εάν τυχόν τα μέλη αυτά βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για την εκλογή προέδρου.

Σε κάθε περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογικά Κέντρα. Όσοι προσέρχονται για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα

Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η εκλογική διαδικασία του κόμματος την Κυριακή (15/5), θα δώσει μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

Πώς θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να μετατρέψει την εσωκομματική αυτή διαδικασία σε ένα αντικυβερνητικό συλλαλητήριο, καλώντας τους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρών στις κάλπες και να στείλουν «τον λογαριασμό πίσω», στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την κεντρική ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) με πρόεδρο τον Ηλία Νικολακόπουλο, όπως ορίστηκε με απόφαση του 3ου Συνεδρίου.

Ποιοι ψηφίζουν για πρόεδρο

Δικαίωμα ψήφου στην κάλπη εκλογής προέδρου, έχουν όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι να προσέλθουν σε κάποιο από τα, σχεδόν, 1.000 εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Γαύδο ως τον Έβρο, όπως είπε πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρα.
Εδώ (https://www.syriza.gr/page/ekloges.html#) θα βρείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια και ανά δήμο, πατώντας πάνω στον σχετικό χάρτη.

Επίσης θα πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και να δεχθούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί την εν λόγω διαδικασία.
Όσοι εγγραφούν μέλη του κόμματος την ημέρα των εκλογών ή όσοι γράφτηκαν μετά την 21η Μαΐου, θα μπορούν να ψηφίσουν όπου το επιθυμούν ή μπορούν, ανεξάρτητα με την περιφέρεια ή τον δήμο στον οποίον κατοικούν.

Ποιοι ψηφίζουν για Κεντρική Επιτροπή

Για τα 61.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ενταχθεί στο κόμμα πριν την 21η Μαρτίου και έχουν δικαίωμα ψήφου και για την Κεντρική Επιτροπή, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αυτοί μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.
Αν για κάποιο λόγο βρίσκονται εκτός, θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό κέντρο της χώρας θέλουν, αλλά μόνο για αρχηγό. Αυτό συμβαίνει γιατί στην εκλογή των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, υπάρχουν και γεωγραφικά κριτήρια.

Τι πρέπει να έχω μαζί μου

Όσοι δεν είναι μέλη ή έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου μπορούν να συμπληρώσουν διαδικτυακά τη φόρμα εγγραφής μέλους που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και να προσκομίσουν στο εκλογικό τμήμα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν στις ουρές.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ., με τα κομματικά στελέχη να εύχονται η συμμετοχή να είναι τέτοια ώστε να δοθεί παράταση.

Όποιος επιθυμεί να ψηφίσει, πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...