Ηγουμενίτσα: «ναι» με αστερίσκους στην πώληση του λιμανιού

Μοιραστειτε το

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ιδιωτικοποίηση, εκφράζοντας ανησυχία για τη χερσαία ζώνη ● Αντίθετη στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ ● «Ούτε σπιθαμή σε επιχειρηματικούς ομίλους» τόνισε η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ)

Ενα πλειοψηφικό «ναι» πήρε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνεδρίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, μπήκαν στο τραπέζι κρίσιμες παράμετροι και αστερίσκοι.

Ο κυριότερος είναι τι θα γίνει με την ευρεία χερσαία ζώνη γύρω από το λιμάνι, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος (ΟΛΗΓ) και θα περάσει στον ιδιώτη. Αποτελεί πολύχρονο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Ηγουμενίτσας και του Δήμου, να περάσει στην αρμοδιότητά τους η έκταση αυτή που δεν έχει σχέση με τις καθ’ αυτό λιμενικές χρήσεις και να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης εξέφρασε θετική άποψη για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, εκτιμώντας ότι θα δώσει άλλες προοπτικές στον τόπο, σημείωσε όμως ότι πρέπει να δοθεί στον ανάδοχο μόνο το τμήμα που αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η κοινή χρήση από τους πολίτες των παραλιών. Αποφασίστηκε επιπλέον να γίνει και μία σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και των δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, ώστε να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για το ποιοι χώροι πρέπει να περιληφθούν στην παραχώρηση και ποιοι όχι.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΗΓ Α.Ε., τόνισε ότι «το συμφέρον της πόλης, της Ηπείρου, της χώρας υπηρετείται από δημόσιο λιμάνι που διευθύνεται από δημόσια διοίκηση» και κάλεσε τις περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις σε κοινή προσπάθεια, ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί το Λιμάνι και να αποδοθεί το παραλιακό μέτωπο στον Δήμο Ηγουμενίτσας για τις ανάγκες των κατοίκων του και των επισκεπτών του.

Η παράταξη αναφέρθηκε δε στον νόμο 4597/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έδινε τη δυνατότητα υποπαραχώρησης μέρους των χώρων του λιμένα και μέρους των δραστηριοτήτων σε ιδιώτες μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας «απέκλειε την ολιστική παραχώρηση του λιμένα και την πώληση των μετοχών και παρέμενε ο δημόσιος χαρακτήρας των οργανισμών λιμένων».

Ανάπλαση για τον λαό

Η Λαϊκή Συσπείρωση (υποστηρίζεται από το ΚΚΕ), η οποία και προκάλεσε τη συζήτηση, εξέφρασε την αντίθεσή της σε κάθε μορφή παραχώρησης και έθεσε συγκεκριμένη ατζέντα: «Ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους.

»Ολοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα. Ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κ.λπ.) και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό».

Οπως έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει παραταθεί ώς τις 30 Οκτωβρίου.

Πηγή
Author: Φιλήμων Καραμήτσος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...