Ζ. Ράπτη: 180 εισαγωγές χθες στην Αττική- Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αν δεν έρθουν εθελοντικά

Μοιραστειτε το

«Χθες είχαμε 180 εισαγωγές στην Αττική και 22 ανθρώπους σε αναμονή για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πίεση και διασπορά του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόσληψη γιατρών και αυτό που τόνισε ο κ. Κικίλιας είναι ότι χρειάζεται να έρθουν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα να συνδράμουν στο έργο του ΕΣΥ για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη δίνοντας και το στίγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η ίδια σημείωσε ότι οι γιατροί που θα παράσχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ αφορολόγητα συν 1.000 ευρώ περίπου για τις εφημερίες. «Αν δεν έρθουν, προφανώς θα υπάρξει απόφαση για επιστράτευση των γιατρών που θα απαιτηθούν», κατέληξε. 

Η αύξηση των εισαγωγών σημαίνει αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες. 

Δραματική έκκληση πριν την επιστράτευση για ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς απηύθυνε χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από το νοσοκομείο «Γεννηματά», όπου και πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη: «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει».

 Ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για στελέχωση των νοσοκομείων παρά τα κίνητρα που έχει δώσει η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 60 ιδιώτες γιατροί. 

Είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας η οποία απέβη άκαρπη. 

Σύμφωνα με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, που συμμετείχαν στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ανταπόκριση των συγκεκριμένων ειδικευμένων γιατρών είναι χαμηλή λόγω κενών στη σχετική διαδικασία. Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν συμβάσεις και συγκεκριμένα έγγραφα που να αποσαφηνίζουν ρητά τις υποχρεώσεις των γιατρών και τις αρμοδιότητες τους μέσα στο ΕΣΥ που καλούνται να υπηρετήσουν. 

Πολλοί γιατροί διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις διότι θεωρούν πως μένουν ακάλυπτοι για τυχόν ιατρικά λάθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης παροχής υπηρεσιών τους στο σύστημα δημόσιας υγείας. Κατά την τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της επίταξης.

«Έχουμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι πλέον θεωρείται πιθανή η απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, αύριο ή μεθαύριο, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.

Πώς θα γίνει η επιστράτευση των γιατρών

Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 60 γιατροί που θα αποκομίσουν και τα χρηματικά οφέλη που προβλέπει το κάλεσμα.

Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι 150 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορωνοϊό.

Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας, δίνοντας χρόνο στους ιδιώτες γιατρούς δεν κάνει πράξη την προειδοποίηση της περασμένης Τετάρτης για 48ωρη προθεσμία εθελοντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έληξε την Παρασκευή. Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...