Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών

Μοιραστειτε το

«Δεν έχουν πληγεί όλοι και στον ίδιο βαθμό» σημειώνει ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, Θοδωρής Καλαντώνης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των servicers τάσσονται υπέρ στοχευμένων μέτρων προστασίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών αλλά και της απελευθέρωσης μιας σειράς διαδικασιών.

Το οριζόντιο «πάγωμα» πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί εδώ και πέντε μήνες παραμένει σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών-servicers, που χαρακτηρίζουν λάθος το μέτρο αφού «με έναν οριζόντιο τρόπο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις ασύμμετρες συνέπειες της κρίσης από τον κορονοϊό», τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν πληγεί όλοι και στον ίδιο βαθμό, όπως είπε μιλώντας στο FinForum ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, Θοδωρής Καλαντώνης. Και διερωτήθηκε «γιατί επιμένουμε σε οριζόντια μέτρα που προστατεύουν ή χτυπάνε δικαίους και αδίκους αδιακρίτως».

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των servicers τάσσονται υπέρ στοχευμένων μέτρων προστασίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών αλλά και της απελευθέρωσης μιας σειράς διαδικασιών που προηγούνται ή έπονται των πλειστηριασμών.

Είναι άλλο να αναστέλλονται συγκεκριμένα μέτρα, π.χ. οι εξώσεις ή ακόμη και οι πλειστηριασμοί, όπως είπε ο Θ. Καλαντώνης, κι άλλο να αναστέλλεται κάθε σχετική ενέργεια και ανέφερε ενδεικτικά ότι έχει «παγώσει» και η ολοκλήρωση των πλειστηριασμών που έχουν ήδη γίνει. «Ετσι ο πλειοδότης βλέπει τα χρήματά του παγωμένα σε μια συναλλαγή που δεν ολοκληρώνει, ο κάτοχος της εγγύησης, η τράπεζα π.χ. δεν παίρνει το ποσό που της οφείλεται και ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να πληρώνει τόκους, αφού η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί και η οφειλή παραμένει» εξήγησε ο επικεφαλής της doValue, σημειώνοντας ότι μέτρα γενικής αναστολής εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, «χώρα που σπάνια αναφέρεται ως πρότυπο».

Σύμφωνα με τον Θ. Καλαντώνη, τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers έχουν σεβαστεί το θέμα της πρώτης κατοικίας, ειδικά όσον αφορά τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, «άρα δεν χρειάζεται να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους».

Σε ό,τι αφορά το νέο ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας (πτωχευτικός) η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων της Εθνικής Τράπεζας, Φωτεινή Ιωάννου, το χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο η εφαρμογή και η υλοποίησή του θα κρίνει την επιτυχία του νόμου, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες όπως η έκδοση δεκάδων ΚΥΑ, η υλοποίηση του αλγόριθμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των ιδιωτών, ενώ απαιτείται να σχεδιαστεί πώς θα λειτουργεί ο φορέας ανάκτησης ακινήτων.

Πηγή
Author: Αρτεμις Σπηλιώτη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...