Ζεμπιλιάδου: “Είναι πολύ λίγο και ήρθε πολύ αργά” – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Ανακοίνωση εξέδωσε η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ, στη Δυτική Μακεδονία,  κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου με αφορμή το lockdown στην Κοζάνη και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην τοπική αγορά. Στο στόχαστρο η πρόσκληση της περιφέρειας για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Αν και το «Κάλιο αργά παρά ποτέ» ισχύει γενικώς, το πρόσφατο lock down στην ΠΕ Κοζάνης και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται πλέον με τις επιχειρήσεις, φέρνει στο προσκήνιο αυτό που πρόσφατα είχαμε επισημάνει για την πρόσκληση προϋπολογισμού 10εκ€ για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας που επλήγησαν από τον COVID-19. 

Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα είναι μεν πολύ καλό, αλλά είναι πολύ λίγο και ήρθε πολύ αργά αφού:

Επιπρόσθετα από το Πρόγραμμα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις με έξοδα κίνησης λιγότερα από 10.000€ (γιατί άραγε;  Μήπως δεν έχουν πληγεί και αυτές από την Πανδημία;)

Ειδικότερα 

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19, ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2020 (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά) και αφορά ενισχύσεις έως 800.000€ (πλην των τομέων της γεωργίας, της αλιείας με ενισχύσεις ύψους έως 120.000).

Μόλις ~2.000 επιχειρήσεις από τις 39.000 επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, μπορούν να ενισχυθούν ακόμη και αν πάρουν όλες το μικρότερο ποσό (5.000 €) 

Το πρόγραμμα λήγει στις 31/12/2020 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που το ενέκρινε από τον Μάρτιο του 2020. 

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 31.12.2020 (παρ. 22.δ: η ενίσχυση χορηγείται το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020).

Δυστυχώς η πρόσκληση στην Περιφέρεια μας βγήκε με μεγάλη καθυστέρηση, αν σκεφθεί κανείς ότι στην Κεντρική Μακεδονία βγήκε ένα μήνα νωρίτερα.

Ο προϋπολογισμός της Πρόσκλησης είναι ιδιαίτερα χαμηλός (ο χαμηλότερος από όλες τις Περιφέρειες. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ήπειρος 30 εκ €, Θεσσαλία 30 εκ €, Κεντρική Μακεδονία 150 εκ €, Κρήτη 50 εκ €).

Η Δυτική Μακεδονία έχει ~39.000 επιχειρήσεις (~Ατομικές 34.000 Λοιπά νομικά πρόσωπα 5.000). Από αυτές 19.000 επιχειρήσεις είναι στην ΠΕ Κοζάνης.

Με βάση τον Προϋπολογισμό της Πρόσκλησης, ακόμα και ήταν επιλέξιμες μόνο οι μισές επιχειρήσεις και αν όλες έπαιρναν το μικρότερο ποσό (5.000 €), ακόμη και τότε θα καλύπτονταν μόλις το 10%. 

Ως εκ τούτου και λόγω του ιδιαίτερα μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει, καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αυξήσει άμεσα το σχετικό κονδύλι, στα 100 εκ € που ήταν η δική μας πρόταση, λόγω και του κινδύνου να χαθούν κονδύλια του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, και αποτελούν ένα μέρος μόνο από τα συνολικά 136 εκ € που η Κυβέρνηση αφαίρεσε από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας (46 εκ € οριστικό κόψιμο και 96εκ€ κόψιμο πιστώσεων 2020) και ως Συνδυασμός είχαμε καταγγείλει (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Την καλούμε επίσης να συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις εκείνες με έξοδα κίνησης κάτω των 10.000€.

Το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύει να χάσει επιπλέον ~150 εκ € εκτός από τα 46 εκ € που η Κυβέρνηση αφαίρεσε ήδη. Μέχρι σήμερα οι Επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας παρότι έχει ξεκινήσει από το 2014.

Η Δυτική Μακεδονία χτυπιέται με σφοδρότητα εκτός από την Πανδημία και από την κρίση της βίαιης Απολιγνιτοποίησης. 

Είναι μια Περιφέρεια σε ειδικό καθεστώς. Είναι στην χειρότερη θέση από όλες τις άλλες Περιφέρειες και ενώ ανάλογη έπρεπε να είναι και η ενίσχυση των επιχειρήσεων της, είναι η χειρότερη.

Και αν όπως φαίνεται, παρά τα δισεκατομμύρια που της τάζουν,  δεν μπορεί να έχει επιπλέον κονδύλια, τουλάχιστον να της επιστραφούν αυτά που αφαιρέθηκαν και να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ως ελάχιστο δείγμα στήριξης της οικονομίας της. 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα