Ζαββός: Ποια βασικά αδικήματα τεκμηριώνουν το ξέπλυμα χρήματος

Μοιραστειτε το

Ερμηνευτική διάταξη με την οποία αποσαφηνίζεται ότι στα «βασικά αδικήματα» του Ν.4557/2028, σχετικά με την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, περιλαμβάνονται όλα τα αδικήματα από τα οποία προκύπτει παράνομο περιουσιακό όφελος και τιμωρούνται τουλάχιστον με ποινή φυλάκισης κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός είπε ότι με την ερμηνευτική διάταξη που καταθέτει η κυβέρνηση, στόχος είναι να καλυφθεί κάθε αδίκημα για το οποίο προβλέπεται στερητική της ελευθερίας ποινή, υπό την έννοια της φυλάκισης ή της κάθειρξης, χωρίς να καταλείπεται οποιαδήποτε δυνατότητα διαφυγής από το ρυθμιστικό πεδίο της διάταξης.

«Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία θα προκαλούσε ανεπίτρεπτη αξιολογική αντινομία και θα οδηγούσε στο παράδοξο αποτέλεσμα της εφαρμογής της μόνο στα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, εξαιρουμένων των βαρύτερων κακουργηματικού χαρακτήρα αξιόποινών πράξεων», ανέφερε ο κ. Ζαββός.

Δεδομένου ότι ο νέος Ποινικώς Κώδικας έχει μειώσει αισθητά τις ποινές για μια σειρά εγκλημάτων όπως η απάτη, η δωροδοκία και η απιστία, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος βρέθηκε να αντιμετωπίζει σημαντικά προσκόμματα.

Η ερμηνευτική διάταξη πλέον διευκολύνει το έργο της και καθιστά σαφές πως βασικό αδίκημα είναι οποιοδήποτε αδικήματα από το οποίο προκύπτει παράνομο περιουσιακό όφελος και τιμωρείται κατά το ελάχιστον με ποινή φυλάκισης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...