Ε.Ε: Τρέχουν για να προλάβουν τους εμβολιασμούς

Μοιραστειτε το

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην Ευρώπη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε το σχέδιο της Ε.Ε. ενώ απέφυγε να κάνει αναφορά στις διμερείς συμφωνίες κρατών-μελών που είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για μια συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση του Covid-19, η Κομισιόν συνέστησε τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Επίσης, μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος-μέλος, πρέπει να εμβολιαστούν.

«Έχουμε ήδη εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση και να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στόχος μας είναι να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής στον αγώνα μας ενάντια σε αυτόν τον ιό», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε ότι «αυτή η πανδημία θα τελειώσει μόνο όταν όλοι στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε εμβόλια».

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι «θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να μοιράζονται μερικές από τις 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων με γείτονες και εταίρους παγκοσμίως».

Δεν διευκρίνισε ωστόσο η κ. ντερ Λάιεν πώς σκοπεύει να ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής των παρασκευαστών εμβολίων για να επιτύχει τον τολμηρό στόχο εμβολιασμού που έθεσε σήμερα.

Η Ε.Ε. έχει προαγαράσει σχεδόν 2,3 δισεκατομμυρία δόσεις εμβολίων κατά του νέο κορονοϊού, αλλά μόνο δύο έχουν λάβει μέχρι στιγμής έγκριση στην Ε.Ε. Ανάμεσα σε αυτές είναι και 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer  και BioNTech, τις οποίες αναμένει να παραδοθούν έως το τέλος του έτους, παρότι μέχρι τώρα υπάρχουν καθυστερήσεις.

Περισσότερα τεστ

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν τις στρατηγικές testing τους για να λάβουν υπόψη νέες μεταλλάξεις μέσα στον Φεβρουάριο του 2021 και να επεκτείνουν τη χρήση ταχέων τεστ αντιγόνου. 

Επίσης, τα κράτη-μέλη πρέπει να αυξήσουν επειγόντως την αλληλουχία γονιδιώματος σε τουλάχιστον 5% και κατά προτίμηση στο 10% των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών. Επί του παρόντος, πολλά κράτη-μέλη ελέγχουν κάτω από το 1% των δειγμάτων, κάτι που δεν αρκεί για να προσδιορίσει την εξέλιξη των μεταλλάξεων ή να εντοπίσει νέες.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στο μεταξύ η ιδέα για πιστοποιητικό εμβολιασμού ως «διαβατήριο ανοσίας» φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και παραπάνω έδαφος. Η Κομισιόν ανέφερε επίσης σήμερα ότι συνεργάζεται με κράτη της Ε.Ε. για να υιοθετήσουν έως το τέλος του μήνα μια κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τη διευκόλυνση των ταξιδιών.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, η καταγραφή και η αμοιβαία αναγνώριση εμβολιασμού έχουν μεγάλη σημασία» δήλωσε σχετκά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιτρέπουν την ύπαρξη ενός μητρώου για το ιστορικό εμβολιασμού κάθε πολίτη, έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή ιατρική ακολουθία».

«Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά, θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί» σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πρόσθεσε δε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να είναι καταγεγραμμένα. Θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών στην ΕΕ».

Μια κοινή προσέγγιση θα πρέπει να συμφωνηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, ώστε τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά των κρατών- μελών να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταχέως σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέoνται με τα μέσα ταξιδιού, όπως μέτρα υγιεινής και απόστασης στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς.

Όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου η επιδημιολογική κατάσταση βελτιωθεί σημαντικά. Πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των τεστ των ταξιδιωτών, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με υψηλότερη συχνότητα μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία.

Team Europe για τα εμβόλια

Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, η Επιτροπή πρόκειται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό Team Europe για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη-μέλη με τις χώρες εταίρους. Αυτό θα επιτρέψει την κοινή χρήση με τις χώρες εταίρους σε μερικές από τις 2,3 δισ. δόσεις που εξασφαλίζονται μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική και νότια γειτονιά μας και στην Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το COVAX, μεταξύ άλλων μέσω της έγκαιρης πρόσβασης στα εμβόλια. Η Team Europe έχει ήδη κινητοποιήσει 853 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της COVAX, καθιστώντας την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές της COVAX.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, ανέφερε ότι «συνεργαζόμενοι με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, σύντομα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους της πανδημίας. Ειδικότερα, χρειαζόμαστε γρήγορη και συντονισμένη δράση κατά των νέων μεταλλάξεων του ιού. Οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν να χρειάζονται χρόνο μέχρι να φτάσουν σε όλους τους Ευρωπαίους και μέχρι τότε πρέπει να λάβουμε από κοινού άμεσα, συντονισμένα και προληπτικά βήματα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν σε ολόκληρη την ΕΕ και πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και η ιχνηλάτηση -αυτό δείχνει ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την κρίση το συντομότερο δυνατό».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...