Εύθραυστη εκεχειρία με αναφορές για νέες παραβιάσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Μοιραστειτε το

Το πρώτο 24ωρο από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συμπληρώθηκε σήμερα αλλά ήδη από τις πρώτες ώρες που τέθηκε σε ισχύ υπάρχουν εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβίαση αυτής.

Σήμερα πάντως ο Αρμένιος επικεφαλής του αυτονομιστικού θύλακα δήλωσε πως η κατάσταση είναι «πιο ήρεμη» απ’ ό,τι χθες. «Χθες το διαπιστώσαμε όλοι, δεν υπήρχε κατάπαυση του πυρός. Φαίνεται πως από σήμερα το πρωί είναι πιο ήρεμα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, ο αυτονομιστής πρόεδρος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας πάντως λόγο για «μερικές ανταλλαγές πυροβολισμών και όλμων».

Ο Αρουτιουνιάν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν την πόλη Αντρούτ και δήλωσε πως η διαδικασία της ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών θα έπρεπε να έχει αρχίσει σήμερα, αλλά είναι ασαφές το αν και το πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που έπληξαν την πόλη Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε σήμερα η διπλωματία του Μπακού κατηγορώντας τις αρμενικές δυνάμεις.
«Νέα πυραυλική επίθεση από τις αρμενικές δυνάμεις σε κατοικημένη ζώνη στην Γκάντζα, τη δεύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, επτά νεκροί και 33 τραυματίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter και δημοσιοποίησε φωτογραφίες.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ διέψευσε στη συνέχεια πως βομβάρδισε την Γκάντζα. «Είναι απόλυτο ψέμα», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως «σέβεται τη συμφωνία ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός» ενώ κατηγόρησε την άλλη πλευρά ότι έπληξε «το Στεπανακέρτ, το Χαντρούτ, το Μαρτούνι και άλλες κατοικημένες ζώνες».

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, έγινε στόχος πληγμάτων στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί και έκαναν λόγο για τρία έως τέσσερα κύματα βομβαρδισμών ακολουθούμενα από περίπου 10 εκρήξεις.

Οι πρόσφατες εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναμένεται να απασχολήσουν αύριο, Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία κατάπαυσης πυρός, που επιτεύχθηκε έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με διαμεσολαβητή τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Λαβρόφ, τέθηκε σε ισχύ τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (11 ώρα Ελλάδας).

Τι λέει η συμφωνία

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις 10ωρες συνομιλίες στη Μόσχα, η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις», ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση. Επίσης, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ (Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ), ενώ οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, οι μελλοντικές συνομιλίες θα γίνουν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ωστόσο το Μπακού έχει δηλώσει ότι θέλει να αλλάξει ο σχεδιασμός των συνομιλιών, διότι θέλει να συμμετάσχει σε αυτές και η Τουρκία, ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι δεν λειτουργεί ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...