Ευρωπαϊκός πονοκέφαλος για έλλειψη εμβολίων και μεταλλάξεις

Μοιραστειτε το

© Rimidolove | Dreamstime.com

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού προκαλούν μεγάλο προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη ενώ ένα ακόμα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στη δύσκολη εξίσωση για να μπει ένα φρένο στην «αόρατη» νόσο και δεν είναι άλλο από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διανομή των εμβολίων. Ακόμα μία παράμετρος που έχει αρχίζει και εξετάζεται ενδελεχώς είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρατά αποστάσεις από τις προθέσεις κάποιων κρατών.

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα προγράμματα εμβολιασμού να έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία. Στα κράτη-μέλη της ΕΕ έφτασαν οι πρώτες μεγάλες δόσεις από τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων ωστόσο, η ανακοίνωση των BioNTech/Pfizer ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων βάζει στον «πάγο» τους αρχικούς προγραμματισμούς. Η αμερικανο-γερμανική σύμπραξη εταιρειών επικαλούμενη την αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας ενημέρωσε αρχικά τη Νορβηγία και μέσω αυτής την Ε.Ε. ότι οι παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη θα καθυστερήσουν.

Οι πρώτες ελλείψεις

Περίπου 2,6 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού λείπουν από την Γερμανία, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων, ο κ. Σπαν έκανε λόγο για έως και 2,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου λιγότερες από όσες χρειάζεται η χώρα. Αιτία είναι, όπως είπε, η καθυστέρηση που ανακοίνωσε σήμερα η φαρμακοβιομηχανία Pfizer, λόγω της εν εξελίξει αναβάθμισης των παραγωγικών δυνατοτήτων της.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη «σοβαρή ανησυχία» τους σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σε μια κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Υγείας της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σουηδίας έκαναν λόγο, σε αυτήν την επιστολή, για μια «απαράδεκτη κατάσταση», που πλήττει «την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού».

Παρά την επιβράδυνση στην παραγωγή των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθώντας να καθησυχάσεις τις ανησυχίες.

Β.Κοντοζαμάνης: Έχει διασφαλιστεί η Β δόση

Στη χώρα μας, τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ποσότητες για να διασφαλιστεί και η δεύτερη δόση, όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer έδωσε χθες, κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

EUROKINISSI

«Έχουμε τις ποσότητες για να διασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί», απάντησε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός και επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για παροδική μείωση των παραδόσεων μέχρι και την 15η Φεβρουαρίου. Όμως όπως έσπευσε να διευκρινίσει «η καθυστέρηση αυτή θα αντισταθμιστεί με αύξηση των ποσοτήτων από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά».

Οι μεταλλάξεις προκαλούν μπέρδεμα

Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο από το φονικό πέρασμα της νόσου η μάχη εξακολουθεί να δίνεται με μεγάλη ένταση χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένας νέος προβληματισμός που έρχεται να προστεθεί στην επιστημονική κοινότητα είναι οι μεταλλάξεις του ιού και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τον COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα.

AP Photo

«…Είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη.

Η Επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις αναλύσεις για την αλληλουχία του γονιδιώματος των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας. Επίσης, ζητεί παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχησης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των «θεμελιωδών αγνώστων» που παραμένουν.

Τέλος, καλεί τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ονομασίας των νέων παραλλαγών που να αποφεύγει κάθε «στιγματισμό» γεωγραφικό ή πολιτικό.

Οι παραλλαγές του κορονοϊού

ID 206743019 © Thodonal | Dreamstime.com

Τα ιδιαιτέρως μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εντοπίζονται στο εξής σε τουλάχιστον πενήντα χώρες, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων που οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν καταφέρνουν να το περιορίσουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.

Οι παραλλαγές αυτές μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με την αλληλουχία του γενετικού τους κώδικα, μια ανάλυση που δεν είναι δυνατή παντού.

Μια τρίτη μετάλλαξη, που προέρχεται από την Αμαζονία της Βραζιλίας και της οποίας την ανακάλυψη ανακοίνωσε η Ιαπωνία την Κυριακή, αναλύεται αυτή τη στιγμή και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ .

Την ανησυχία της για τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα πρέπει να εντοπίζονται διότι μπορεί να δυσκολέψουν την έξοδο από την πανδημία» υποστήριξε στο περιθώριο της επίσκεψής της στην Πορτογαλία.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, ως προϋπόθεση για να πραγματοποιήσει κάποιος διεθνή ταξίδια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει –τουλάχιστον για την ώρα– να συνταχθεί μαζί τους. 

© Scaliger | Dreamstime.com

«Προς το παρόν, μην εισάγετε απαιτήσεις απόδειξης εμβολιασμού ή ασυλίας για διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα κάποια κρίσιμα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης, καθώς και με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της 19μελής επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η απόδειξη του εμβολιασμού «δεν πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωσή τους με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...