Ευρωπαϊκή στήριξη έναντι της Τουρκίας και για την επέκταση των χωρικών υδάτων διεκδικεί ο Τσίπρας

Μοιραστειτε το

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις σε εγχώριο επίπεδο

Με την τουρκική επιθετικότητα στην κορυφή της ατζέντας του θα παραστεί στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την αναβάθμιση των προκλήσεων της Άγκυρας, απαιτώντας από τους ευρωπαίους κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και από την κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στους γείτονες, με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης.

Είναι σαφές πως η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση που βιώνει ολόκληρη Ευρώπη -και η οποία αναμένεται να προκαλέσει έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο- να είναι το νούμερο ένα συζήτησης όλων των ευρωπαίων ηγετών και όλων των πολιτικών δυνάμεων, συνολικά.

Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις σε εγχώριο επίπεδο, ενώ σήμερα, ενώπιον των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, θα στηρίξει την πρωτοβουλία των Επιτρόπων Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν, που προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Θα τοποθετηθεί, δηλαδή, υπέρ μιας πρότασης που είχε καταθέσει ο ίδιος την εποχή που ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, το 2014, για την αντιμετώπιση -τότε- της κρίσης χρέους, το λεγόμενο ευωομόλογο. Η εν λόγω πρόταση εκείνη την εποχή δεν προχώρησε εξαιτίας της Γερμανίας και των χωρών – «δορυφόρων» της.

Και μπορεί ολόκληρη η Ευρώπη να αναζητά λύση για τον χειμώνα, ωστόσο η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει τις εξ ανατολών απειλές που κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα. Επομένως, είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει και αυτό το ζήτημα.

Στον απόηχο της πρόσφατης παράνομης τουρκολυβικής Συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί εάν η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού αναφέρουν ότι θα υπογραμμίσει πως «δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του Oruc Reis. Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και – σε αυτό το πλαίσιο – η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τους εταίρους μας να στηρίξουν τη χώρα της στο να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της και να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια ανατολικώς και νοτίως της Κρήτης.

Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι θα ακυρώσει στην πράξη την παράνομη τουρκολιβυκική συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει προ ημερών παρέμβαση για τα εθνικά θέματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία σε περίπτωση που αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι μόνο αν απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία.

Διαβάστε επίσης:

Στη Πράγα ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο του PES

Κούγιας: Τα λαϊκά δικαστήρια στην υπόθεση Πισπιρίγκου τελείωσαν ανεπιστρεπτί

Τσίπρας σε συνταξιούχους: Ο Μητσοτάκης σας εξαπάτησε αισχρά και διπλά

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...