Ευρωζώνη: Ανέκοψε ρυθμό η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο στις 50,4 μονάδες

Μοιραστειτε το

Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφηκε στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς η μερική εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, επανέφερε τον κλάδο των υπηρεσιών σε συρρίκνωση. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγο η IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες έπεσε στις 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο.

Η υποχώρηση αυτή του δείκτη οφείλεται στην συρρίκνωση της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 48 μονάδες, από 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και να επιστρέφει σε συρρίκνωση.

Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μία δραστηριότητας.

Η αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη, θα προβληματίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ήλπιζαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανέκαμπτε μετά τη βουτιά του ιστορικού 11,8% κατά το β΄ τρίμηνο.

«Με την οικονομία της Ευρωζώνης να έχει σχεδόν σταματήσει τον Σεπτέμβριο, οι πιθανότητες μιας νέας ύφεσης το β΄ τρίμηνο έχουν σαφώς αυξηθεί», επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν το δεύτερο κύμα κρουσμάτων μπορεί να ελεγχθεί και αν οι περιορισμοί κοινωνικής απομόνωσης μπορούν επομένως να χαλαρώσουν, για να επιτρέψουν την δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών», συμπληρώνει.

Ωστόσο, το κλίμα για το επόμενο έτος βελτιώθηκε σε επίπεδα που δεν καταγράφηκαν αφότου η Ευρώπη χτυπήθηκε από πανδημία. Ο σύνθετος μελλοντικός δείκτης της παραγωγής αυξήθηκε στις 60,5 μονάδες από 57,8, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Πηγή: Reuters

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...