Ευρωβουλευτές της Αριστεράς: «Η εικόνα στο Καρά Τεπέ παραπέμπει σε αποθήκη ψυχών»

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Επιτόπια αυτοψία στη Λέσβο και στον νέο καταυλισμό που στεγάζει τους πρόσφυγες, στον Καρά Τεπέ, πραγματοποίησαν 18 και 19 Σεπτεμβρίου ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, με στόχο να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κατάσταση που επικρατεί στα ακριτικά νησιά της Ελλάδας εξαιτίας τους προσφυγικού.

Στην αποστολή συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης και επτά ακόμη ευρωβουλευτές της GUE/NGL από Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία και Πορτογαλία: Miguel Urban Crespo, Idoia Villanueva Ruiz, Sira Rego, Pernando Barrena Arza, Malin Bjork, Cornelia Ernst και Marisa Matias.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το ταξίδι τους, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης ανέφερε πως «η δομή που δημιουργήθηκε στο Καρά Τεπέ είναι μια μόνιμη δομή που θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα ενώ εμείς θέτουμε το αίτημα της ισότιμης μετεγκατάστασης» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις. 

Η Γερμανίδα Cornelia Ernst έκανε λόγο για την ανάγκη του κλεισίματος των δομών προσφύγων στην Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα είναι ανεκτή μια δεύτερη Μόρια. «Η Γερμανία έχει 174 πόλεις στις οποίες θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν όλοι οι πρόσφυγες», πρόσθεσε. 

Η Marisa Matias, καταδεικνύοντας τον τρόπο που οι ελληνικές αρχές διαχειρίζονται την κατάσταση στη Λέσβο, είπε ότι «επιδιώκουν να δείξουν πως έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, ωστόσο αυτό δεν ισχύει ιδίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Η κατάσταση αυτή πρέπει να διαχειρίζεται ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ως ελληνικό».

Από την πλευρά του Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε πως «ενώ βρισκόμαστε στα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης, δεν είμαι σίγουρος αν έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και εξήγησε πως η κατάσταση στο Καρά Τεπέ θα χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου και ειδικότερα τον χειμώνα.
 
Οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL έφτασαν στη Λέσβο την Παρασκευή το πρωί, πήγαν στο κατεστραμμένο από πυρκαγιά ΚΥΤ της Μόριας και ύστερα στην δομή του Καρά Τεπέ, είχαν συναντήσεις με ΜΚΟ ενώ το Σάββατο συναντήθηκαν με το προσωπικό της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), τοπικές αρχές και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Επίσης, επισκέφτηκαν το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας γυναικών και ασυνόδευτων ανηλίκων. 

Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης εξήγησαν ότι η νέα δομή επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους εργαζομένους, με επίκεντρο τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων.

«Η εικόνα αυτή δεν παραπέμπει σε ευρωπαϊκή χώρα αλλά σε αποθήκη ψυχών», δήλωσαν και επανέλαβαν το αίτημα των 169 ευρωβουλευτών από έξι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας και τη διεθνοποίηση του προβλήματος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...