Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους «εκτός σειράς, γαλάζιους εμβολιασμούς»

Μοιραστειτε το

«Το Υπουργείο Υγείας θ’ αναλάβει τις ευθύνες του για τους εκτός σειράς, παράτυπους, γαλάζιους εμβολιασμούς;»

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στον Υπουργό Υγείας

Ήδη από τις πρώτες ημέρες των εμβολιασμών η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βαλθεί να μετατρέψει το πρόγραμμα εμβολιασμών σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης «ημετέρων». Οι εκτός σειράς εμβολιασμοί γαλάζιων στελεχών έχουν πάρει πλέον διαστάσεις πανδημίας και η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο του πελατειακού της κράτους. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση των παράτυπων εμβολιασμών στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε την παραίτηση γαλάζιων τοπικών στελεχών.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν ήδη από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν δεκάδες κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι και γαλάζια στελέχη εμβολιάστηκαν εκτός σειράς, μετατρέποντας μάλιστα το ρουσφέτι σε δημόσιο θέαμα με την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Παρά την κατακραυγή που ξέσπασε αμέσως, φαίνεται ότι η ΝΔ δεν συνετίστηκε. Στις αρχές Ιανουαρίου είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες εργαζομένων στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου υπουργοί και οι οικογένειές τους, φίλοι και γνωστοί επιχειρηματίες στους κομματικούς κύκλους της ΝΔ προηγήθηκαν του νοσοκομειακού προσωπικού στη σειρά των εμβολιασμών. Εν συνεχεία, πολίτες που κατέφθαναν για το προγραμματισμένο ραντεβού τους, μάθαιναν ότι οι δόσεις είχαν εξαντληθεί.

Ανάλογα περιστατικά αδιαφάνειας και παντελούς έλλειψης ελέγχου καταγράφηκαν και σε άλλα νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες της χώρας, όπου πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί εκτός σειράς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας, όπου καρατομήθηκε ο επικεφαλής του Κέντρου, αλλά και ο εκτός σειράς εμβολιασμός του νεοδημοκράτη Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στη Χάλκη.

Αποκορύφωμα των ρουσφετολογικών εμβολιασμών, το πρόσφατο και πιο προκλητικό κρούσμα παρατυπιών στο Κέντρο Πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη, με τον κατά παρέκκλιση εμβολιασμό τοπικών κομματικών στελεχών της ΝΔ, για τον οποίο έχει παρέμβει και η δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας βλέπουν ανάλογες καταγγελίες και για εμβολιασμούς- εκτός σειράς- στελεχών της γαλάζιας διοίκησης του δήμου Καλλιθέας στην Αθήνα.

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αρνούνται την ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης γι’ αυτήν την κατάσταση. Είναι πολιτικά εκτεθειμένοι για το πελατειακό τους κράτος που άφησαν ανεξέλεγκτο. Τουλάχιστον ας μην καταστούν επικίνδυνοι και μοιραίοι.

Επιτέλους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό:

Αθήνα, 1η Μαρτίου 2021

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Θέμα: Σκανδαλώδεις γαλάζιοι εμβολιασμοί εκτός σειράς. Να απαντήσει το Υπουργείο Υγείας.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID – 19 στη χώρα μας και ενώ η υγειονομική κρίση βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη καμπή της, η κυβερνητική διαχείριση στον χώρο της υγείας όχι μόνο δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά μετατρέπει συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση τον εμβολιασμό σε λάφυρο για τους εκλεκτούς και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, παρακάμφθηκε πλήρως το χρονοδιάγραμμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον γενικό πληθυσμό και υιοθετήθηκε η «εκτός λίστας» προτεραιοποιήση κυβερνητικών – γαλάζιων στελεχών με πανηγυρικές, μάλιστα, αναρτήσεις και φωτογραφίες των ιδίων στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός για κυβερνητικούς και λοιπούς παράγοντες αφορούσε 49 άτομα, στη συνέχεια διευρύνθηκε και έφθασε στα 126 για αδιευκρίνιστους λόγους. Ενώ την ίδια στιγμή τα εμβόλια δεν ήταν επαρκή ούτε καν για τους υγειονομικούς, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι αντιδράσεις και η γενικευμένη κατακραυγή από την κοινωνία και την αντιπολίτευση (χαρακτηριστική η δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα: «Επιτελικό ρουσφέτι οι ουρές υπουργών για selfie με το εμβόλιο», https://www.naftemporiki.gr/story/1675273/al-tsipras-epiteliko-rousfeti-oi-oures-upourgon-gia-selfie-me-to-embolio) φυσικά δεν ανέκοψαν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ούτε πτόησαν τους κάθε λογής «κομματικούς παράγοντες» και τους συγγενείς τους, οι οποίοι σπεύδουν ανενόχλητοι να εμβολιαστούν σε βάρος της δημόσιας υγείας, του κοινωνικού συμφέροντος και σε βάρος όσων πραγματικά έχουν ανάγκη, κατά παρέκκλιση κάθε χρονοδιαγράμματος και της νόμιμης προτεραιοποίησης των εμβολιασμών.

Το σκάνδαλο με τους εμβολιασμούς και τα κομματικά ρουσφέτια της ΝΔ συνεχίζονται ακάθεκτα, ενώ οι επίσημες καταγγελίες από γιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό πληθαίνουν συνεχώς σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, όπου, δηλαδή, μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση τοπικά κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Στις αρχές Ιανουαρίου είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες εργαζομένων στο ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», οι οποίοι κάνουν λόγο για καταχρήσεις σε βάρος των ίδιων των πολιτών, που έφθασαν στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν με προγραμματισμένο ραντεβού, αλλά τους έδιωξαν καθώς οι δόσεις είχαν εξαντληθεί. («Εμβόλια: Ρουσφέτια δίχως τέλος σε καναλάρχες, επιχειρηματίες και καθηγητές πανεπιστημίου», https://tvxs.gr/news/ellada/embolia-roysfetia-dixos-telos-se-kanalarxes-epixeirimaties-kai-kathigites-panepistimioy).

Ανάλογα, περιστατικά καταγράφονται και σε άλλα νοσοκομεία όπως στο ΚΑΤ, το ΑΤΤΙΚΟΝ, σε νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με όλες τις καταγγελίες να συγκλίνουν στο ό,τι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καθόλου διαφάνεια.

Εκτός λίστας και προτεραιότητας εμβολιασμοί διεξήχθησαν κατ’ εξακολούθηση και στο Κέντρο Υγείας της Κέρκυρας. Για τα όσα συμβαίνουν με τους εμβολιασμούς στο νησί σε βάρος των κατοίκων και των εργαζόμενων στα σώματα ασφαλείας (Στρατό και Αστυνομία), οι οποίοι έχουν πραγματική προτεραιότητα, διατάχθηκε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα («Κέρκυρα: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τη σειρά στους εμβολιασμούς» https://www.star.gr/eidiseis/ellada/531310/emboliasmoi-kerkyra-katepeigoysa-eisaggelikh-ereyna). Η κυβέρνηση αρκέστηκε και πάλι μόνο σε επικοινωνιακά διαχείριση με την καρατόμηση χαμηλόβαθμου εμπλεκόμενου στελέχους της ΝΔ.

Κατά παρέκκλιση της σειράς εμβολιασμού φέρεται να εμβολιάστηκε προσφάτως και ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, στο ακριτικό νησί της Χάλκης, χωρίς να πληροί ούτε τα ηλικιακά κριτήρια, ούτε να είναι δημότης του νησιού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια για τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, στην οποία οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται και με αργούς ρυθμούς, ενώ οι ευπαθείς ομάδες αναγκάζονται συχνά να μετακινούνται σε άλλα νησιά, εκτός του τόπου κατοικίας τους, υπό αντίξοες συνθήκες και με πενιχρά μέσα. (Κορονοϊός – Χατζημάρκος: Αντιδράσεις για τον εκτός σειράς εμβολιασμό του στη Χάλκη https://www.ethnos.gr/politiki/147216_koronoios-hatzimarkos-antidraseis-gia-ton-ektos-seiras-emboliasmo-toy-sti-halki ).

Το πλέον προκλητικότατο κρούσμα ρουσφετολογικών εμβολιασμών και κοινωνικής αναλγησίας σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κομματικά στελέχη εμβολιάστηκαν παρακάμπτοντας τη σειρά των παιδιών με αναπηρία και ηλικιωμένων που διαβιούν στο Κέντρο Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. («Απίστευτο σκάνδαλο / Εμβολιάστηκαν γαλάζια στελέχη αντί για παιδιά με αναπηρία και ενηλίκους τρίτης ηλικίας», https://www.avgi.gr/koinonia/380522_emboliastikan-galazia-stelehi-anti-gia-paidia-me-anapiria-kai-enilikoys-tritis ).

Συγκεκριμένα, στις αρχές Φεβρουαρίου το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τους γονείς των παιδιών με αναπηρία που φιλοξενούνται στις δομές του Ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» ότι ακυρώνεται η πρώτη δόση εμβολιασμών (16 Φεβρουαρίου). Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε και στο Παράρτημα, «Άγιος Παντελεήμονας» (πρώην θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων). Ωστόσο, την ίδια μέρα (16 Φεβρουαρίου), εμβολιάστηκαν μαζικά, παράτυπα και εκτός σειράς 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα, ήταν όμως όλοι κομματικά στελέχη της ΝΔ. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών. Ωστόσο, ουδεμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης υπήρξε από την κυβέρνηση, καθώς δεν έχει αποπεμφθεί η «γαλάζια» Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες για τα όσα διαδραματίστηκαν σε βάρος των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και οι οποίες ευθύνες την βαραίνουν πλέον αποκλειστικά.

Επίσης, καταγγέλλεται ότι έγιναν μαζικοί και εκτός λίστας εμβολιασμοί σε γαλάζια κομματικά στελέχη του δήμου Καλλιθέας στην Αθήνα κατά το διήμερο κύμα κακοκαιρίας- «Μήδεια» (16,17/2). Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από τον τοπικό τύπο και τη μείζονα αντιπολίτευση στο δήμο Καλλιθέας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης του δήμου και πλήθος άλλων στελεχών εκμεταλλευθήκαν τις ακυρώσεις λόγω κακοκαιρίας και εμβολιάστηκαν εκτός λίστας στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ υπήρχαν εφεδρικές λίστες (για τους εργαζόμενους σε καίριες υπηρεσίες: «Βοήθεια στο σπίτι», καθαριότητα, δημοτική αστυνομία κλπ.- (http://neakallithea.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%81%ce%b6%ce%ac%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83/ )

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, καθώς όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την πλευρά της γαλάζιας διοίκησης του δήμου.

Επειδή, η υγεία και το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα με βάση το ενωσιακό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Επειδή, η κυβέρνηση μετέτρεψε τη διαδικασία εμβολιασμού σε κομματικό και φθηνό επικοινωνιακό παιχνίδι σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Επειδή, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και σαφείς προτεραιοποιήσεις για τον εμβολιασμό.

Επειδή, όπως αποδεικνύεται η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, ενώ τα αποθέματα εμβολίων είναι ελάχιστα παρά τις μεγαλόσχημες διακηρύξεις της κυβέρνησης.

Επειδή, ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εμβολιασμού, εξαιτίας και της μετάλλαξης των στελεχών COVID.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποτραπούν κάθε είδους φαινόμενα αυθαιρεσίας, κατάχρησης και αδιαφάνειας στην σειρά των εμβολιασμών;

Επίσης, καλείται ο κ. Υπουργός:

Να καταθέσει στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής

– Τα έγγραφα και υγειονομικά πρωτόκολλα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από τα οποία να προκύπτουν με σαφήνεια η προτεραιοποίηση και τα χρονοδιαγράμματα των εμβολιασμών, καθώς και οι προβλέψεις για τις αναπληρώσεις, τον τρόπο και τα κριτήρια που αυτές γίνονται.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αβραμάκης Ελεύθεριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Ψυχογιός Γεώργιος

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...