Εποχή Μπάιντεν ξημερώνει στις ΗΠΑ και τον κόσμο

Μοιραστειτε το

Ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου σε μια χώρα διχασμένη έχοντας πρώτο μέλημά του να ενώσει το λαό καθώς η τετραετία του Ντ. Τραμπ αφήνει πίσω της πληγές που θέλουν χρόνο για να επουλωθούν.

Αλλαγή σελίδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Τζο Μπάιντεν να γίνεται ο 46ος πρόεδρος σε μια πρωτοφανή στα χρονικά διαδικασία εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και του φόβου για νέα επεισόδια μετά την αιματηρή εισβολή ακροδεξιών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. 

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς δεν έχει μπει φρένο στην επέλαση της πανδημίας και το αποτύπωμα του απερχόμενου προέδρου Ντ. Τραμπ παραμένει βαθιά χαραγμένο στον Λευκό Οίκο.

► Το Live της ημέρας

Στην πρώτη του ομιλία ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός, ζητώντας από όλους να κάνουν «μια νέα αρχή».

Μπροστά στους λιγοστούς καλεσμένους και τα εκατομμύρια μάτια που ήταν καρφωμένα στις οθόνες των τηλεοράσεων, σε μια πρωτόγνωρη για τις ΗΠΑ διαδικασία και σε μια πόλη που θύμιζε πάνοπλο φρούριο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στην πρώτη του ομιλία μετά την ορκωμοσία του πως «αυτή είναι η μέρα της Αμερικής, αυτή είναι η μέρα της Δημοκρατίας» και πως «η βούληση του λαού εισακούστηκε» και προανήγγειλε «μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας».

Ο Τζο Μπάιντεν έθεσε τον πρώτο στόχο για τη διακυβέρνηση της χώρας που δεν είναι άλλος από το «να ενώσουμε το λαό μας» προκειμένου «να αντιμετωπίσουμε μαζί τους εχθρούς. Την ανομία, τις ασθένειες, το μίσος».

Ο πρώτος πολίτης της Αμερικής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μπορούμε να αλλάξουμε μαζί αυτή τη χώρα. Να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη»μ τονίζοντας πως «η ενότητα είναι η λύση» γιατί «έτσι μόνο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα». Και κάλεσε τους συμπολίτες του «να ξανακάνουμε την Αμερική την ηγέτιδα δύναμη του κόσμου» θέτοντας την «ενότητα» ως «το κλειδί» της επιτυχίας. «Θα πολεμήσω για όλους. Είτε με ψήφισαν, είτε όχι. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Όλα μπορούν να καλυτερεύσουν. Με ενότητα και αλήθεια, όλα θα πάνε καλύτερα. Όλα μπορούν να αλλάξουν», είπε.

Ο «επικίνδυνος χειμώνας»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για «ιστορικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα, κάνοντας αναφορά στην πανδημία. Ο κορονοιός «ακολουθεί σιωπηλά τη χώρα», είπε και μέχρι τώρα έχει προκαλέσει περισσότερα θύματα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θα προχωρήσουμε γρήγορα και με την αίσθηση του επείγοντως. Εχουμε πολλά να κάνουμε αυτό τον χειμώνα του κινδύνου» ανέφερε.

Σχεδόν ως επιβεβαίωση, την ίδια ώρα, το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς έδινε στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για τη χώρα: 24.265.424 συνολικά τα κρούσματα και τουλάχιστον 402.269 οι νεκροί. Τουλάχιστον 31.161.075  δόσεις εμβολίου έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη τη χώρα και από αυτές τις ποσότητες έχουν χορηγηθεί σχεδόν οι μισές: 15.707.588, αριθμοί ενδεικτικοί του τιτάνιου έργου που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση.

Εξωτερική πολιτική

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του για να στείλει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο. «Η Αμερική δοκιμάστηκε και βγήκαμε πιο δυνατή» είπε και ανέφερε πως θα σκύψει πάνω στις συμμαχίες με τις υπόλοιπες χώρες προσδοκώντας σε μια καλύτερη συνεργασία προαναγγέλλοντας μια αλλαγή «στις πολιτικές απομόνωσης» που εφάρμοσε ο προκάτοχός του. «Θα είμαστε ένας ισχυρός και αξιόπιστος συνεταίρος για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια», τόνισε.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν το Τζο Μπάιντεν εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα, η Κάμαλα Χάρις, έγραψε ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη έγχρωμη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη με καταγωγή από τη νοτιοανατολική Ασία γυναίκα που ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας.

Στην τελετή ορκωμοσία του νέου προέδρου και αντιπροέδρου των ΗΠΑ έδωσαν το «παρών» οι πρώην πρόεδροι: Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, Μπαράκ Ομπάμα.

Την πρόσκληση για την ορκωμοσία αποδέχθηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μαικ Πενς, ο οποίος αντίθετα, δεν παραβρέθηκε στην τελετή «αποχαιρετισμού» του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πρώτα δείγματα γραφής

Ο Τζο Μπάιντεν πέφτει στα βαθιά από την αρχή έχοντας δημιουργήσει πολλές προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις για την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει.

Αναμένεται να υπογράψει σειρά διαταγμάτων με πρώτο εκείνο που θα ρυθμίζει την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Άλλη ρύθμιση είναι η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες πολλών, στην πλειονότητά τους μουσουλμανικών, χωρών, που είχε υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, το όψιμο ενδιαφέρον των μεγάλων πολιτικών χορηγών στις ΗΠΑ για τη δημοκρατία δεν πείθει, αφού οι ίδιοι ομολογούν ότι ο Τραμπ τους έδινε αυτό που ήθελαν: χαμηλότερους φόρους και λιγότερους κανονισμούς

AP Photo/Patrick Semansky

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκδώσει διάταγμα καθιστώντας υποχρεωτική της χρήση της μάσκας στους χώρους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους σε όλες τις Πολιτείες, καθώς και στις μετακινήσεις μεταξύ Πολιτειών.

AP Photo/Julio Cortez

Σε οικονομικό επίπεδο, αναμένεται να παρατείνει το μορατόριουμ των εξώσεων και των κατασχέσεων στέγης που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας.

Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν, δίνοντας τη γενική κατεύθυνση, δήλωσε ότι τα διατάγματα θα αφορούν τέσσερις προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν: Tην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ανάκαμψη και τον αγώνα για κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη.

Παρελθόν ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

Ο Ντ. Τραμπ παρακολούθησε την ορκωμοσία του νέου προέδρου από την έπαυλη Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο νωρίς το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) επιβαίνοντας στο Marine One, το ελικόπτερο του Σώματος των Πεζοναυτών, το οποίο είχε προσγειωθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου για να τον παραλάβει. «Ήταν μεγάλη τιμή, τιμή για μια ζωή» ήταν τα λόγια του μεγιστάνα Ρεπουμπλικανού την ώρα που αποχωρούσε.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

«Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στην Βάση Αντριους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε ο πρώτος εδώ και ένα αιώνα που δεν παρέστη στην ορκωμοσία του διαδόχου του.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...