Επιτροπή συστήνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Μοιραστειτε το

Τη σύσταση επιτροπής κατά τα πρότυπα εκείνης που διερεύνησε την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ώστε να εξεταστούν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. 

Με επιστολή της προς τους Αμερικανούς βουλευτές, η πρόεδρος του Σώματος, εξηγεί ότι η επιτροπή θα είναι εξωτερική, ανεξάρτητη και θα ασχοληθεί με την επανεξέταση των «γεγονότων και αιτιών» που σχετίζονται με την εισβολή υποστηρικτών του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, η οποία οδήγησε στον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Όπως είπε, η επιτροπή θα έχει παρόμοια σύσταση με εκείνη που συγκροτήθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα θα προωθήσει ψήφισμα για να αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας του Καπιτωλίου, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα.

Η επιτροπή θα εξετάσει τα «γεγονότα και τις αιτίες που σχετίζονται με την ετοιμότητα και την ανταπόκριση της Αστυνομίας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και άλλων ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών αρχών επιβολής του νόμου στην Περιφέρεια του Εθνικού Καπιτωλίου».

Επίσης, θα αναζητήσει στοιχεία για τυχόν «προσπάθεια παρέμβασης στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, έχουν ήδη προγραμματιστεί διαδικασίες και καταθέσεις στην επιτροπή Κανονισμού της Βουλής στη Γερουσία, ενώ η Νάνσι Πελόζι έχει ζητήσει από συνταξιούχο αξιωματικο του στρατού να ελέγξει ενδελεχώς το σύστημα ασφαλείας του κτιρίου.

Επίσης, η σύσταση της επιτροπής έχει τη στήριξη και Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων και ο Μπιλ Κάσιντι, που ήταν μεταξύ των επτά που ψήφισαν «ένοχος» για τον Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη του στη Γερουσία το Σάββατο με την κατηγόρια της υποκίνησης εξέγερσης. Τελικά ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ απαλλάχθηκε από το κατηγορητήριο διότι για την καταδίκη του χρειάζονταν 67 ψήφοι ή τα 2/3 των γερουσιαστών. Τελικά «ένοχος» ψήφισαν 57 μέλη της Γερουσίας, και «αθώος» 43, όλοι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Μπιλ Κάσιντι δήλωσε ότι πρέπει να γίνει πλήρης έρευνα για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. «Τι ήξεραν, ποιοι ήξεραν και πότε το έμαθαν, ώστε να είμαστε σίγουρα ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», είπε. «Προσπάθησαν να τον κάνω να λογοδοτήσει», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής για τον Τραμπ, «και οι Αμερικανοί πρέπει να ακούσουν όλα τα γεγονότα. Τότε περισσότεροι θα συμφωνήσουν μαζί μου».

Η δημιουργία επιτροπής στα πρότυπα αυτής που έγινε για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου πιθανώς θα απαιτήσει σχετικό νομοθέτημα, ώστε να αυξήσει το επίπεδο της έρευνας και να λάβει κυβερνητική στήριξη. Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι η ίδια θα το ζητήσει αυτό.

Ωστόσο, καθώς είναι οξυμένα τα πνεύματα, ενδέχεται η έρευνα να αυξήσει την πόλωση στις ΗΠΑ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...