Επιστροφή στην καθημερινότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ που ρίχνει όλο το βάρος στην ακρίβεια

Μοιραστειτε το

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προσφέρει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθεί εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Την τελευταία εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε μετωπικά με την κυβέρνηση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί να αναδείξει την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» σε όλα τα επίπεδα, αλλά και τον «αντιδημοκρατικό κατήφορο» της κυβέρνησης, στην υπόθεση Πολάκη – Γεωργιάδη/Αθανασίου.

Πλέον, η Κουμουνδούρου, στρέφει την προσοχή της σε ένα θέμα που κάνει δύσκολη τη ζωή των πολιτών και εκείνη έχει προσπαθήσει να αναδείξει, την ακρίβεια, που όχι απλά δεν λέει να υποχωρήσει, αλλά καθημερινά αυξάνεται, τινάζοντας στον αέρα τα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κατά γενική ομολογία, τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλλει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, δεν έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προσφέρει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθεί εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κοροϊδία η μείωση του ΕΝΦΙΑ»

Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μειώσεις κατά 15% στον ΕΝΦΙΑ, που για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα μέτρο-κοροϊδία, καθώς θεωρούν ότι ελάχιστοι θα ωφεληθούν από αυτή – και κυρίως οι μεγάλες περιουσίες.

Από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο, ύψους 360 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη κι αν η παρέμβαση δεν εξαντλείται στον συμπληρωματικό φόρο, συμπληρώνουν, είναι προφανές ότι η μερίδα του λέοντος αφορά αυτόν, δηλαδή τα ανώτατα εισοδήματα.

Για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, συνεχίζουν, απλά προσπαθεί να μετριάσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που έρχονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ.

«Με λίγα λόγια, το μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν ανακουφίζει ουσιαστικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που πλήττονται υπέρμετρα από τις ανατιμήσεις. Το κόστος διαβίωσης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αυξάνεται δυσβάσταχτα μέρα με τη μέρα», τονίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Αυξήσεις παντού

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο ανησυχεί την Κουμουνδούρου, είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Ιανουάριο ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρώπης, φθάνοντας το 5,5%, φέρνοντας νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα, που ήδη από 1η Γενάρη έχουν καταγράψει αύξηση από 20% ως και 30%.

Τον ίδιο μήνα η χώρα μας αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στις τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, με την τιμή του να αυξάνεται 5,5 φορές σε σχέση με πριν έναν χρόνο. Και είναι αλήθεια πως οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, προκαλούν δυσφορία στους καταναλωτές.

«Δυστυχώς για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης και την αδυναμία επιβίωσης των νοικοκυριών. Για την κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν όταν πρόκειται για τις μεγάλες περιουσίες, αλλά δεν υπάρχουν για τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών», τονίζουν από την Κουμουνδούρου.

Ουσιαστικά μέτρα, τώρα

«Η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια πως θα είναι παροδική, ούτε με ημίμετρα, ούτε με προπαγάνδα και επικοινωνιακά τερτίπια. Γιατί οι πολίτες πλέον ξέρουν πως κάθε φουσκωμένος λογαριασμός, κάθε τιμή στο ράφι, κάθε απόδειξη πληρωμής, έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει ότι έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και ο Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το επερχόμενο -τότε- κύμα ακρίβειας.

Επίσης, επαναλαμβάνουν πως τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ, κατέθεσε δέσμη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος και την ανάσχεση της ακρίβειας.

Τα μέτρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχα με αυτά που επιτυχώς έχουν λάβει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα στην κατεύθυνση που προτείνει ακόμα και η ίδια η Κομισιόν.

  • Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει αυτονόητα όλους τους μισθούς ανοδικά, για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για όσο διαρκεί η κρίση. Και να μην ακούμε αδιανόητες γελοιότητες όπως αυτές που είπε ο κ. Σκυλακάκης, ότι δεν τον μειώνουν γιατί έτσι δήθεν «θα ευνοηθούν οι πλούσιοι που έχουν 2-3 αυτοκίνητα έναντι των φτωχών που δεν έχουν κανένα»
  • Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Παρέμβαση για άμεση αποκλιμακωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που αντί να οδηγεί το ράλι κερδοσκοπίας, οφείλει να συμπαρασυρει προς τα κάτω τους ιδιώτες παροχους.

«Μέτρα που μπορεί, όμως, να εγγυηθεί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο, αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης αλλά και αξιοπρέπειας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις», όπως τόνισε, χθες, σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...