Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Ξεκινά με κονδύλι 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και… βλέπουμε | newsbreak

Μοιραστειτε το

Κονδύλι που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να διαθέσει η κυβέρνηση στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Το αρχικό ποσό, όπως είχαν ενημερώσει προ ολίγων εβδομάδων ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα έφτανε τα 700.000.000 ευρώ, με την αύξηση του διαθέσιμου ποσού να αγγίζει το 30%.

Υπενθυμίζεται ότι και ο τέταρτος κύκλος είχε υπολογιστεί στο 1 δισ. ευρώ και τελικά προσέγγισε τα 2 δισ. ευρώ. Η τελευταία καταβολή του τέταρτου κύκλου θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες σε επιπλέον 30.000 δικαιούχους.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει την αγορά με «ζεστό» χρήμα, προκειμένου οι πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και οι επαγγελματίες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όπως είναι η πληρωμή του ενοικίου (αρκετοί δυσκολεύονται να καταβάλουν ακόμα και το 60% του μισθώματος), οι λογαριασμοί και το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους.

Πηγή ανησυχίας για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί ένα ενδεχόμενο μπαράζ απολύσεων τους επόμενους μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος, εξάλλου, για τον οποίο μόνη προϋπόθεση για τη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή είναι να μη γίνει καμία απόλυση από όσους εργοδότες τη λάβουν έως το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο νέος κύκλος θα περιλαμβάνει τα ίδια κριτήρια με την ενίσχυση του Νοεμβρίου. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου εμφανίζουν μειωμένο τζίρο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αλλά και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Στο ύψος της ενίσχυσης θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή τέσσερα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στον τέταρτο κύκλο να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού.

Το 50% της ενίσχυσης θα θεωρείται ως «μη επιστρεπτέο», ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί στο κράτος μετά τις αρχές του 2022.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα