Επιστημονική Μελέτη: Το παιχνίδι με τη Barbie ευνοεί την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στα παιδιά

Μοιραστειτε το

Ακόμα και όταν παίζει μόνο του ένα παιδί με μια κούκλα Barbie, αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και ιδίως την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να αφουγκράζεται και να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων γύρω του.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη μεγάλη επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από τη Barbie® και ερευνητές νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience. Την ίδια ώρα οι γονείς, βάσει μεγάλης δημοσκόπησης/έρευνας της OnePoll, αξιολογούν την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης ως εξαιρετικά σημαντική για τα παιδιά τους και ανησυχούν πώς θα γίνει αυτό με τον κατάλληλο τρόπο, εν μέσω κοινωνικής απομόνωσης, λόγω πανδημίας.

Η μελέτη για τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες Barbie

Οι επιστήμονες στο Κάρντιφ μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 33 παιδιών ηλικίας μεταξύ 4 και 8 ετών, καθώς έπαιζαν με μια σειρά από κούκλες Barbie αλλά και με tablets. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας της νευροαπεικόνισης, επιβεβαιώθηκε ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με την κούκλα Barbie ενεργοποιείται η οπίσθια άνω κροταφική αύλακα (pSTS), δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών όπως η ενσυναίσθηση. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο συνέβη και όταν κάθε παιδί έπαιζε μόνο του με τις κούκλες, με τον ίδιο τρόπο, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια. Αντίθετα, η ίδια μελέτη έδειξε ότι όταν τα παιδιά έπαιζαν μόνα τους με tablet, ακόμα και πολύ δημιουργικά παιχνίδια, κάτι τέτοιο δεν καταγράφηκε σε αντίστοιχο βαθμό.

Η ενσυναίσθηση είναι βασική κοινωνική δεξιότητα, συμφωνούν οι γονείς

Το εύρημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά σήμερα, ειδικά κατά τη συγκυρία που διανύουμε λόγω της πανδημίας. Όπως έδειξε δημοσκόπηση/ έρευνα από την εταιρεία OnePoll για την Barbie, που διεξήχθη σε 22 χώρες με τη συμμετοχή 15.000 γονιών με παιδιά ηλικίας 3 – 10 ετών, συνολικά το 91% κατατάσσει την ενσυναίσθηση ως βασική κοινωνική δεξιότητα που θα ήθελε να αναπτύξει το παιδί του, ενώ το 92% να συμφωνεί ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, που εμπεριέχει την ενσυναίσθηση, παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία του παιδιού. Το 93% συμφωνεί επίσης ότι οι δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τρεις πιο σημαντικές δεξιότητες που θέλουν οι γονείς να αναπτύξει το παιδί τους καθώς μεγαλώνει είναι, κατά σειρά προτίμησης: Οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης, η κατανόηση της συμπεριφορά τους και των συνεπειών που επιφέρει και η ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Την ίδια στιγμή, το 70% των γονιών απάντησε ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού και της μειωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συμφωνεί ότι πρέπει να επικεντρωθεί στη φροντίδα των δεξιοτήτων κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού, όπως είναι η ενσυναίσθηση.

Νέος διαδικτυακός κόμβος για δημιουργικό παιχνίδι με την Barbie

Είναι λοιπόν σαφές πως το παιχνίδι με την Barbie ευνοεί την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, ακόμα και όταν το παιδί παίζει μόνο του και επομένως, αυτή είναι η απάντηση στις αγωνίες που εκφράζουν οι γονείς αναφορικά με την ανάπτυξη των παιδιών τους γενικά και ειδικά στο παρόν πλαίσιο. Για τον λόγο αυτό, η Barbie δημιουργεί έναν ολοκαίνουριο διαδικτυακό κόμβο, το Barbie.com/el-gr/benefitsofdollplay, όπου οι γονείς μπορούν να αντλούν άφθονο υλικό, πληροφορίες και ιδέες για να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους και να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις δεξιότητες επεξεργασίας κοινωνικών πληροφοριών. Το περιεχόμενο έχει διαμορφωθεί με τη βοήθεια της κορυφαίας ειδικού στην ενσυναίσθηση, συγγραφέα και εκπαιδευτικής ψυχολόγου Δρ. Michele Borba και στοχεύει ακριβώς στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων κοινωνικής ανάπτυξης, ακόμα και όταν το παιδί παίζει μόνο του.

Το παιχνίδι ρόλων με την Barbie βοηθάει τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να αναπτυχθούν συναισθηματικά και πλέον οι γονείς έχουν όλα τα εφόδια όχι μόνο να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παίξουν με τις κούκλες αλλά και να τα βοηθήσουν να εξελίξουν το παιχνίδι τους, να διασκεδάσουν και να διαμορφωθούν μέσα από αυτό.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...