Επιμένουν τα κρούσματα, δυσοίωνες οι εκτιμήσεις

Μοιραστειτε το

Παρά το γενικό lockdown και τα περαιτέρω τοπικά μέτρα, η πανδημία καλπάζει στη χώρα, με τους ειδικούς να προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης.

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των νέων μολύνσεων που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, δείχνοντας ότι η νόσος Covid-19 συνεχίζει απρόσκοπτα την εξάπλωσή της στη χώρα, απόρροια των κυβερνητικών αστοχιών, παλινωδιών και σοβαρών λαθών στη διαχείριση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεχές lockdown εδώ και δύο μήνες, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα βρίσκονται σε εφαρμογή αυστηρότεροι περιορισμοί. Παρά τα μέτρα, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν πάνω από 800 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Αττική, ενώ ακόμα πιο σκληρά μέτρα έχουν υιοθετηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικράτησε κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα των Θεοφανείων. Υπενθυμίζεται ότι μετά τον «ιερό πόλεμο» που κατέληξε σε άτακτη υποχώρηση του Μαξίμου, τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν με πιστούς στις εκκλησίες, ενώ κάποιοι «απείθαρχοι» ιερωμένοι έκαναν και αγιασμό των υδάτων, κάτι που εξαρχής δεν ήταν στη συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις των επιστημόνων για το προσεχές μέλλον είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο». Όπως τόνισε, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, είπε στον ΣΚΑΪ ότι είναι «πάρα πολύ ανησυχητικές» οι εικόνες από τον εορτασμό των Θεοφανείων. Πρόσθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα»

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Σκάι δήλωσε πως «δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα». Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών δεν μπορεί να πέσει όταν πρέπει να μείνουν στις ΜΕΘ για περισσότερες από 15 μέρες. Τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα. «Σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε στο Newsbomb.gr ότι παρατηρείται αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα σε όλη τη χώρα. «Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αριθμό τεστ. Η μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς, ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς –με κάποιο τρόπο– προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα είναι η εικόνα που είχαμε στις 24 Οκτωβρίου».

Τέλος, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης σχολίασε τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, σχολιάζοντας ότι «κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...