Επιμένει η Άγκυρα στην τακτική διατήρησης της έντασης «στο κόκκινο» – Το «Oruc Reis» για δύο μήνες στην περιοχή

Μοιραστειτε το

Επιμένει η Άγκυρα στην τακτική διατήρησης της έντασης «στο κόκκινο». Συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια με το Oruc Reis, που έφτασε πάλι  μια ανάσα από το Καστελόριζο και προαναγγέλλει προκλητικά πως οι έρευνες του τουρκικού πλοίου θα θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

Το «Οruc Reis» βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου όπου και θα παραμείνει έως τις 27 Οκτωβρίου οπότε λήγει και η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Επιτελείς σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως η νέα navtex στο νότιο-ανατολικό τμήμα της, φτάνει μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια, δηλαδή ακριβώς πάνω στο όριο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας, το σεισμογραφικό και η συνοδεία του δεν επιχείρησαν καν να φτάσουν έως εκείνο το σημείο.

Αντιθέτως η επιλογή τους ήταν η πρώτη στροφή 180 μοιρών να γίνει αρκετά πιο μακριά ενώ οι ίδιες πηγές έλεγαν πως εφόσον συνεχίσει αυτή την τυπική κίνηση κινούμενο διαρκώς από το δυτικό άκρο έως το ανατολικό και όσο ανεβαίνει, διαρκώς θ’ απομακρύνεται από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Σταθερή επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας είναι – κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και «γκριζάροντας» περιοχές-  να δημιουργήσει τετελεσμένα και να καθίσει στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου όποτε και εάν αυτός διεξαχθεί με ισχυρότερες θέσεις και με διευρυμένη ατζέντα.

Έναν διάλογο που η Άγκυρα ενθαρρυμένη από την στάση των εταίρων μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, επιχειρεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε μάλιστα πως το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στη μέση του προγράμματος και δήλωσε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχιστούν οι εργασίες. 

«Το πλοίο “Oruc Reis», το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών. Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του προς τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου με στόχο την επίλυση των προβλημάτων Ελλάδας – Τουρκίας, υπενθύμισε από την άλλη το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Αγκυρας, βάσει του οποίου η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

«Η κυριαρχία της “Γαλάζιας Πατρίδας” μας, η ασφάλεια της ανεξαρτησίας μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό», ανέφερε ο Ακάρ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, πως είμαστε επίσης ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, πως θα ρισκάρουμε τα πάντα για τον σκοπό μας».
 

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...