Επιμένει για νέα «ΒΙΑΛ» στη Χίο ο Ν. Μηταράκης

Μοιραστειτε το

Από τις περσινές συγκρούσεις κατοίκων της Χίου με τα ΜΑΤ

EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διχάζουν τη δημοτική αρχή του νησιού τα σχέδια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου. ● Υπέρ της νέας δομής ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, διαφωνούν δύο αντιδήμαρχοι.

Στη Χίο, που έχει μετατραπεί σε «αγκάθι» για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, έχει στρέψει ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Σε απανωτές συσκέψεις επαναφέρει το αίτημα για μια νέα δομή που θα αντικαταστήσει τη ΒΙΑΛ, προσπαθώντας να πείσει τους ντόπιους παράγοντες και μη να άρουν τις ενστάσεις που οδήγησαν στις συγκρούσεις και την άτακτη υποχώρηση των ΜΑΤ, όταν ένα χρόνο πριν προσπάθησαν να επιβάλουν με τη βία την εγκατάσταση μιας υπερδομής στο όρος Αίπος. Σύμμαχό του ο υπουργός έχει τη δημοτική αρχή Χίου, που πλέον τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό του υπουργού αλλά απέναντι στην κοινή γνώμη που εξακολουθεί να κλείνει τα αυτιά της στα κελεύσματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το πέρας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο δημαρχείο, με τη συμμετοχή του υπουργού, ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης προέβη και σε σχετική δήλωση, καλώντας στην έναρξη μιας «σοβαρής συζήτησης χωρίς λαϊκισμούς», όπως αναφέρει, επισημοποιώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κυβίστηση που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει. Ωστόσο ήδη μετρά και τις πρώτες απώλειες, με τον αντιδήμαρχο Χάρη Μπουρνιά να διαχωρίζει τη θέση του και να παραιτείται, ενώ στον ίδιο δρόμο απειλεί να βαδίσει και έτερος αντιδήμαρχος.

Στον αντίποδα και ψάχνοντας απεγνωσμένα συμμάχους που θα εξασφαλίσουν την τυπική πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος έχει αρχίσει να πλαγιοκοπεί τον τρίτο συνδυασμό της μειοψηφίας, του πρώην δημάρχου Μαν. Βουρνού, καταφέρνοντας να αποσπάσει από εκεί δύο συμβούλους που τους μετέτρεψε σε αντιδημάρχους, ενώ στοχεύει πλέον και σε ακόμη δύο, προσφέροντάς τους τα σχετικά ανταλλάγματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Ανάλογα αποτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί και η προσέγγιση του Επιμελητηρίου Χίου που, παρότι φιλικά προσκείμενο στην κυβέρνηση, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπουργού και Διοικούσας Επιτροπής τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, με τους εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου της Χίου να κρατούν αποστάσεις από τον σχεδιασμό του υπουργείου και να θέτουν ως προϋπόθεση την εκκένωση της ΒΙΑΛ.

Δικαστική απόφαση

Θυμίζουμε ότι πλέον το υπουργείο είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού πρόσφατα το δικαστήριο δικαίωσε τον Δήμο Χίου και διέταξε την έξωση του προσφυγικού καταυλισμού από τις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης», δηλώνει ότι πλέον ο σχεδιασμός αφορά δομή σημαντικά μικρότερου μεγέθους, ενώ για τη χωροθέτηση στοχεύει μόνο σε δημόσιες εκτάσεις, αφήνοντας εκτός τις δημοτικές. Παράλληλα δηλώνει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, εγκαταλείποντας τη ΒΙΑΛ, αφού όμως πρώτα δημιουργηθούν οι νέες εγκαταστάσεις που θα είναι μια «κλειστή δομή που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τού σήμερα αλλά και τις μελλοντικές της επόμενης δεκαετίας».

Πηγή
Author: Γιώργος Παγούδης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...