Επικίνδυνη κλιμάκωση από την Τουρκία – Σε συναγερμό η Αθήνα

Μοιραστειτε το

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης επιδιώκει η Άγκυρα με την παράνομη NAVTEX που ξέδωσε τα μεσάνυχτα. Στέλνει το Oruc Reis να κάνει έρευνες 7,5 μίλια νότια του Καστελόριζου – σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Καστελόριζου!- έως τις 22 Οκτωβρίου. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτήρισε ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας, ενώ έχει ήδη εκδοθεί αντιNAVTEX.

Το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών θα θέσει σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σ. Μισέλ ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα, καθώς ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει έως και αύριο στην Πορτογαλία ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτοπουλος.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας τονίζοντας: «Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν ‘οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο’».

Ενημέρωσε επίσης στο σημείο αυτό ότι «ο πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».

Οι κινήσεις του Oruc Reis

Περίπου στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας, το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας κινούμενα προς την περιοχή όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αναμένεται όμως ο απόπλους τουρκικών φρεγατών από τον ναύσταθμο του Ακσάζ για συνοδεία του Oruc Reis, με δεδομένο ότι απαιτούνται μόλις δύο ώρες για να φτάσουν οι μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο τουρκικό ερευνητικό.

Ζ. Μπορέλ: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα στρέψουν την προσοχή τους στις τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο», όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, θα συζητηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, η κατάσταση στη Λευκορωσία, η Λατινική Αμερική, η Καραϊβική, αλλά και το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 16:15 ώρα Ελλάδας.

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...