Επιδείνωση της πανδημίας στη Βρετανία προβλέπει κορυφαίος επιδημιολόγος

Μοιραστειτε το

Ρίτζενσι Στριτ, Λονδίνο: «Τηρείτε την απόσταση των 2 μ.» συμβουλεύει η πινακίδα

AP Photo/Alberto Pezzali

Με τον κορονοϊό να διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς στη Βρετανία και τους θανάτους να αυξάνονται διαρκώς, οι αρχές της χώρας εκφράζουν ανησυχία για την εξάπλωσή της στα σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, Κρις Γουίτι, οι επόμενες εβδομάδες της επιδημίας θα είναι οι χειρότερες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο Κρις Γουίτι επισήμανε ότι λόγω των νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορονοϊού που διαδίδονται στη Βρετανία, «οι επόμενες λίγες εβδομάδες θα είναι οι χειρότερες εβδομάδες αυτής της πανδημίας όσον αφορά τους αριθμούς στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας)».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε έως ότου τα εμβόλια φέρουν αποτέλεσμα, καθώς θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προτού συμβεί αυτό, είναι πραγματικά να διπλασιαστούν οι προσπάθειες», επισήμανε.

Ο επιστήμονας υπογράμμισε ότι η Βρετανία βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο της επιδημίας και ότι ο απολογισμός των νεκρών από την COVID-19 (81.431 έως σήμερα), είναι «απολύτως ειδεχθής».

Εκτίμησε επίσης ότι η επάνοδος στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής θα καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα και η επιστροφή στην περιβόητη κακονικότητα θα εξαρτηθεί από το πόσο οι άνθρωποι τηρούν τους κανόνες του λοκντάουν, αλλά και από τη μαζική διάθεση των εμβολίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας όπως ήταν πριν, αυτό δεν αμφισβητείται, αυτή είναι η ζωή που όλοι θέλουμε να έχουμε», είπε ο Κρις Γουίτι, τονίζοντας ότι μόλις διατεθούν τα εμβόλια, «θα καταστεί δυνατή η άρση των περιορισμών για τους ανθρώπους. Αυτό δεν θα συμβεί μονομιάς και κάποια στιγμή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επιστρέψετε σε μια ζωή που θα είναι βασικά ακριβώς η ίδια με αυτήν που ήταν προηγουμένως».

«Ωστόσο προς το παρόν απέχουμε πολύ από αυτό», τόνισε.

Αυξημένη μετάδοση στα σουπερμάρκετ

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος για τον εμβολιασμό υπουργός στη Βρετανία, Ναντίμ Ζαχάουι, η κυβέρνηση ανησυχεί για εξάπλωση του κορονοϊού στα σουπερμάρκετ, καθώς όπως είπε πολύς κόσμος παραβιάζει τους κανόνες και δεν φοράει μάσκα.

Σε συνέντευξή του στο Sky News ο Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι ανησυχούν, «ότι, για παράδειγμα, στα σουπερμάρκετ χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι φορούν μάσκες και ακολουθούν το σύστημα του ενός διαδρόμου και ότι για λόγους ασφαλούς λειτουργίας, οι άνθρωποι περιμένουν έξω».

Ο υπουργός απέφυγε να αποδώσει ευθύνη στα σουπερμάρκετ για την τήρηση των κανόνων, λέγοντας ότι «η έκκληση μας απευθύνεται σε όλους, σε όλους και στον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Αυτοί οι κανόνες δεν είναι όρια που τίθενται. Αυτοί οι κανόνες υπάρχουν για να προσπαθήσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θέτουμε αυτόν τον ιό υπό έλεγχο».

«Το πιο σημαντικό που έχουμε τώρα να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι η συμμόρφωση με τους κανόνες όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στα σουπερμάρκετ είναι κάτι που τηρείται», πρόσθεσε, δίνοντας μάλιστα τα εύσημα στα σουπερμάρκετ για την «καταπληκτική δουλειά» που κάνουν υπηρετώντας τις κοινότητές τους και διευκολύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμού.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...