Επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς εν μέσω οριακών καταστάσεων

Μοιραστειτε το

Εκτός κάθε ελέγχου η εξάπλωση της πανδημίας με συνεχή αρνητικά ρεκόρ και γεμάτα νοσοκομεία, ενώ η κυβέρνηση προωθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια.

Τρέχουν και δεν φτάνουν τα κυβερνητικά στελέχη που επιχειρούν, με ακόμα μια απαγόρευση, να τιθασεύσουν την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, κι ενώ η νόσος Covid-19 αφήνει καθημερινά στο διάβα της δεκάδες νεκρούς και συσσωρεύει εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.

Στη λογική του «βλέποντας και… τρέχοντας», λοιπόν, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί για όλη την επικράτεια, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση, η οποία μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, έχει προβεί σε αλλεπάλληλες, σχετικές εξαγγελίες. Έτσι  από το εθνικό σχέδιο ενός μήνα για την πανδημία με τα δύο επίπεδα προστασίας, περάσαμε στην προσθήκη άλλης μιας (γκρίζας) ζώνης, στη συνέχεια ακολούθησε το γενικό lockdown και πλέον έρχονται περαιτέρω (και αυστηρότερα) περιοριστικά μέτρα. Και ο κατάλογος μοιάζει να μην έχει τελειωμό.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής για τα λάθη, τις ευθύνες και τις παλινωδίες της που έφεραν τη χώρα σε αυτό το σημείο, όπως είναι το χωρίς σχέδιο άνοιγμα του τουρισμού, η αδιαφορία για την κατάσταση σε σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, η επιλογή να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ, η μη έγκαιρη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κ.ά. Ακόμα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που παραδέχθηκε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την πανδημία, έσπευσε αργότερα να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. 

Η μοναδική ευθύνη που αναγνωρίζουν οι κυβερνώντες είναι η «ατομική» των πολιτών, κάτι που ουσιαστικά επανέλαβαν με τις σημερινές τους δηλώσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα, ο τελευταίος «άδειασε» ουσιαστικά ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, αναφέροντας ότι «οι προβλέψεις όλων των επιστημόνων δεν δείχνανε αυτή την εκθετική αύξηση στα κρούσματα» – και αγνοώντας, βεβαίως, τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το περασμένο καλοκαίρι για ισχυρό δεύτερο κύμα πανδημίας. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να προσπεράσει κανείς με ελαφρά τη καρδία, τους αριθμούς που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Μόλις σήμερα, ανακοινώθηκαν άλλα 2.752 νέα κρούσματα, με τριψήφιο αριθμό μολύνσεων σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Λάρισα και Σέρρες. Εξάλλου, ο αριθμός των θανάτων κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ αγγίζοντας τους 43, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σκαρφάλωσε στους 297, από 263 την προηγούμενη ημέρα. 

Συνεπώς, η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι η κατάσταση βαίνει εκτός κάθε ελέγχου, με την κυβέρνηση να πειραματίζεται με σπασμωδικές κινήσεις και κατόπιν εορτής να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται, έχοντας το βλέμμα της στραμμένο με ιδιαίτερη ανησυχία στις ΜΕΘ, οι οποίες αγγίζουν τα όριά τους. Η νέα αύξηση των διασωληνώσεων κατά 13% το τελευταίο 24ωρο (σε σύγκριση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ) φανερώνει ότι ο αριθμός αυτός θα ανεβεί περαιτέρω, με οδυνηρές συνέπειες για το σύστημα υγείας. 

Η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ εδώ και μήνες, επιδίδεται τώρα σε αγώνα δρόμου, μετακινώντας ασθενείς προς ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, μετατρέποντας κλίνες αλλά και τομείς κλινικών σε τύπου MEΘ για τη νόσο Covid-19, βάζοντας τις Υγειονομικές Περιφέρειες να στηρίζουν η μία την άλλη κ.ά. 

Ωστόσο, η κατάσταση είναι ήδη οριακή, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κενές κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι μόλις 16, σε σύνολο 148 κλινών, καθώς οι 132 είναι κατειλημμένες. Αν, λοιπόν, ο ρυθμός αύξησης των διασωληνώσεων συνεχιστεί με τον ίδιο σημερινό ρυθμό και τις επόμενες ημέρες, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...