Επανεκκινούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Μοιραστειτε το

© Marian Vejcik | Dreamstime.com

Τη σύγκληση άτυπης συνάντησης (5+1) για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Προσπάθεια για «να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα» θα γίνει στα τέλη Απριλίου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό που έχουν βαλτώσει θα επιχειρηθεί να επανέλθουν «μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες» με τον Γενικό Γραμματέα να «προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου», αναφέρει ο κ. Ντουζαρίκ.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό θα διεξαχθεί σε τρεις διαφορετικές φάσεις τους επόμενους τέσσερις μήνες. Επιδίωξη μέχρι τον Ιούνιο να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι στροφές στο Κυπριακό αρχής γενομένης με τις επισκέψεις Μπορέλ και Λουτ. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 4 και 5 Μαρτίου και βασικό αντικείμενο στις επαφές του θα είναι ο ρόλος της ΕΕ στη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Στο επίκεντρο των συνομιλιών Μπορέλ με Αναστασιάδη και Τατάρ θα βρεθεί και η μορφή της λύσης και πως αυτή πρέπει να είναι εντός των παραμέτρων της ΕΕ. 

Μετά τον Ζοζέπ Μπορέλ θα έρθει στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η επίσκεψη Λουτ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 και 8 Μαρτίου. 

Στη διάρκεια της παραμονής της στο νησί δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση και από τους δύο ηγέτες, να πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...