Επίσπευση της ρύθμισης οφειλών (και κλήσεων) ζητά ο Δ. Αθηναίων από το ΥΠΕΣ

Μοιραστειτε το

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Με έκκληση στο υπουργείο Εσωτερικών να επισπεύσει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για εξόφληση οφειλών στους δήμους με 120 δόσεις, επιχειρεί να διευθετήσει ο Δήμος Αθηναίων την υπόθεση με την μαζική αποστολή ειδοποιήσεων σε χιλιάδες πολίτες για κλήσεις παρελθόντων ετών. «Η άμεση ψήφιση από την Βουλή της ρύθμισης για τις 120 δόσεις είναι απολύτως αναγκαία», τονίζει η δημοτική αρχή σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Ως γνωστόν με την ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός των ημερών, θα δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες να εξοφλήσουν βεβαιωμένες οφειλές στους δήμους -όπως κλήσεις της Τροχαίας ή της δημοτικής αστυνομίας- σε έως και 120 δόσεις αλλά και να διαγράψουν τυχόν προσαυξήσεις εφόσον καταβάλλουν εφάπαξ την αρχική οφειλή.

Μέχρι να ψηφιστεί η προωθούμενη ρύθμιση, οι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν στον Δήμο τα πρόστιμα από κλήσεις μέσω 24 μηνιαίων δόσεων.

Όπως έχει αναδειχθεί από την «Εφ.Συν.» και πρόσφατο ρεπορτάζ της, ο Δήμος Αθηναίων έχει στείλει ειδοποιητήρια σε μια μεγάλη μάζα πολιτών να σπεύσουν και να πληρώσουν κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που κόπηκαν ακόμα και τα έτη 2015, 2016 ή 2017. Πολλοί εκ των «παραβατών» αμφισβητούν τις κλήσεις καθώς δεν θυμούνται –όπως είναι λογικό- και δεν δύνανται να διαπιστώσουν αν όντως είναι αληθή όσα αναγράφονται στην κλήση, άλλοι λένε κατηγορηματικά ότι  την ημερομηνία που εμφανίζονται να έχουν παρκάρει παράνομα δεν πέρασαν από το κέντρο ή ακόμη ήταν εκτός Αθηνών. Νομικοί χαρακτηρίζουν «μνημείο καταχρηστικότητας» την πρακτική της ετεροχρονισμένης αποστολής κλήσεων. Όπως και να ‘χει, οι πολίτες καλούνται αιφνιδιαστικά να ανταποκριθούν σε μια οικονομική επιβάρυνση που δεν υπολόγιζαν, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την δημοτική αρχή: «οι ειδοποιήσεις που έφτασαν στους πολίτες αφορούν παραβάσεις των ετών 2016 και 2017 που έχουν διαπιστωθεί όχι μόνο από την Δημοτική Αστυνομία αλλά και από την Τροχαία. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο Δήμος υποχρεούται να βεβαιώσει και να αποστείλει τη σχετική ειδοποίηση στους παραβάτες, προκειμένου να εισπράξει τα προβλεπόμενα πρόστιμα ως τις 31-12-2020, χωρίς καμία δυνατότητα αναβολής η παράτασης».

«Πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι πολίτες πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να διευκολυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές τους υποχρεώσεις», αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων καλώντας το υπουργείο Εσωτερικών να επιταχύνει την κατάθεση ρύθμισης.

Το θέμα με τις προ ετών κλήσεις τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας από την «Ανοιχτή Πόλη». Ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης, Ν. Ηλιόπουλος, κατέθεσε πρόταση για ρύθμιση των οφειλών με έως και στο 50%, με ταυτόχρονη αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε δόσεις.

Η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή. Η δημοτική αρχή αναφέρθηκε στην επικείμενη ρύθμιση του υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για όσους αμφισβητούν την κλήση, απαντήθηκε ότι μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες και να ζητήσουν να δουν το απόκομμα (στέλεχος) της κλήσης). «Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει πολίτης στον Δήμο Αθηναίων για να ζητήσει το στέλεχος της κλήσης και να μην το λάβει. Αν δε βρεθεί το στέλεχος της κλήσης δεν πληρώνεται η κλήση. Δεν είναι τότε ο δημότης υποχρεωμένος να πληρώσει», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Β. Κορομάντζος.

Με αφορμή την υπόθεση, «ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης επισημαίνει την σταθερή διεκδίκησή του, κάθε Δήμος να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει σε πόσες δόσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις των δημοτών, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά ειδική νομοθετική ρύθμιση», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Πηγή
Author: Στέργιος Ζιαμπάκας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...