Επίσκεψη Πομπέο: Τα μηνύματα εμπιστοσύνης και η αποτίμηση του Μαξίμου

Μοιραστειτε το

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη χώρα μας και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρα κομβική συγκυρία. Η στάση του Αμερικανού ΥΠΕΞ και οι δηλώσεις τους καταδεικνύουν πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική απομακρύνεται από την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι δηλώσεις Πομπέο πως το Διεθνές Δίκαιο και μόνο είναι το κριτήριο για τη σύναψη συμφωνιών είναι ενδεικτικές της στήριξης των θέσεων της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.

Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φιλοξενήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά.

Ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει προσωπική σχέση με τον κύριο Πομπέο μετά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, με τους δύο άντρες να συνομιλούν τηλεφωνικά τακτικά.

Η επίσκεψη Πομπέο εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας, μακροπρόθεσμης, συνεργασίας.

«Ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δεν ήταν τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Μάικ Πομπέο.

Όπως είπε, η βάση της Σούδας αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής.

AP_20273353520102.jpg

Συναντώνται τα συμφέροντα ΗΠΑ-Ελλάδας και αυτά της ασφάλειας και της ειρήνης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε δε, ότι η Σούδα θα γίνει βάση ελλιμενισμού ενός από τα μεγαλύτερα πλοία του αμερικανικού στόλου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία με την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 αλλά και σε κοινά προγράμματα σε ό,τι αφορά στα ναυπηγεία.

Έδωσε έμφαση και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου κατασκευάζεται μονάδα αεριοποίησης LNG, μέσω της οποίας αμερικανικό φυσικό αέριο θα προωθείται στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι το λιμάνι της πόλης είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ενώ θα ακολουθήσει και αυτό της Καβάλας.

«Ο ουρανός είναι το όριο» σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο απόγειό τους, τόνισε ο Μάικ Πομπέο, θυμίζοντας ότι πρώτη φορά Αμερικανός ΥΠΕΞ ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο στην Ελλάδα.

Εκτίμησε ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις θα επενδύσουν στην Ελλάδα και σημείωσε ότι αυτό συνάδει με την πολιτική της ανοικτής οικονομίας που υιοθετεί η χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, τόνισε ο Μάικ Πομπέο.

Όπως είπε, «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας» και επιβεβαίωσε ότι αμερικανικό πλοίο θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα.

Η επιλογή από τις ΗΠΑ της Σούδας ως τη μόνιμη βάση ελλιμενισμού του πλέον σύγχρονου τεράστιου ελικοπτεροφόρου σε μία περίοδο που η Τουρκία αυξάνει την ένταση στην περιοχή δεν είναι τυχαία και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με διεθνολόγους η παραπάνω κίνηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί τη σημαντική αναβάθμιση της βάσης στη Σούδας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως οι Αμερικανοί θέλουν να εγκαταλείψουν το Ινσιρλίκ, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αποτελεί πάντως μήνυμα προς την Άγκυρα πως οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα τα προστατεύσουν.

Πηγή: Cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική φέρνει μάσκες παντού – Αυτά τα μέτρα εξετάζονται

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...