Επίθεση στη Νίκαια: Σύλληψη 47χρονου που φέρεται να είχε σχέσεις με το μακελάρη

Μοιραστειτε το

Ένας 47χρονος τέθηκε υπό κράτηση καθώς είναι ύποπτος ότι ήταν σε επαφή με τον δράστη της χθεσινής φονικής επίθεσης με μαχαίρι στην Νίκαια, μετέδωσε το BFM TV, επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας.

Χθες ένας 21χρονος Τυνήσιος που φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» αποκεφάλισε μια γυναίκα και σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους στην βασιλική Νοτρ Ντάμ της Νίκαιας προτού τον πυροβολήσουν και τον απομακρύνουν από τον τόπο της επίθεσης αστυνομικοί.

Πώς έδρασε ο 21χρονος Τυνήσιος

Λεπτομέρειες για τον τρόπο που έδρασε ο 21χρονος Τυνήσιος, έδωσε ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση, την ώρα που η γαλλική κοινή γνώμη προσπαθεί να συνέλθει από τη νέα αιματηρή επίθεση.

Μια φωτογραφία του δράστη, ο οποίος επιτέθηκε με μαχαίρι που είχε λεπίδα 30 εκατοστών κυκλοφορεί στα γαλλικά ΜΜΕ και τον δείχνει τραυματισμένο να στο σημείο της επίθεσης να δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Πρόκειται για τον Μπραχίμ Αουισάουι, 21 ετών από την Τυνησία, ο οποίος έφτασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου.

Κατά την επίθεσή του στη βασιλική ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ο Αουισάουι έκοψε τον λαιμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας σε μια φανερή προσπάθεια να την αποκεφαλίσει.

Η τυφλή του επίθεση στον ναό της Νοτρ Νταμ της Νίκαιας είχε ως αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο και ο νεωκόρος του ναού, Βίνσεντ Λοκ, την ώρα που προετοιμαζόταν για την πρώτη λειτουργία της ημέρας.

Ο 54χρονος νεωκόρος βρέθηκε επίσης με κομμένο κεφάλι.

Vincent_Loques_54_.jpg
Ο 54χρονος νεωκόρος, Βίνσεντ Λοκ.Facebook

Η βραζιλιάνικης καταγωγής Σιμόν Μπαρέτο Σίλβα, 44 ετών, επίσης υπέκυψε στα τραύματά της σε ένα κατάστημα εστίασης κοντά στον ναό, όπου προσπάθησε να βγει καταφύγιο μετά την επίθεση. Τα τελευταία λόγια της μητέρας στους νοσηλευτές που έσπευσαν ήταν:

«Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ».

H άτυχη μητέρα τριών παιδιών, άφησε την τελευταία της πνοή σε εστιατόριο κοντά στο ναό, στην προσπάθειά της να ξεφύγει.Facebook

Τα θύματα θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα αν αστυνομικοί δεν τον πυροβολούσαν 14 φορές την ώρα που φώναζε «Ο Θεός είναι ύψιστος» στα αραβικά.

Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο 21χρονος δράστης της επίθεσης.Twitter

Επιθέσεις σε Αβινιόν και Σαουδική Αραβία

Δύο ώρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, ένας άνδρας επιτέθηκε κατά αστυνομικών στην πόλη Αβινιόν φωνάζοντας στα αραβικά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» για να τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Την ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, ένας άνδρας επιτίθετο στο γαλλικό προξενείο της χώρας κατά φρουρού με αιχμηρό αντικείμενο. Ο φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ο δράστης συνελήφθη και κρατείται.

Φόβοι για νέες επιθέσεις

Οι δολοφονίες, οι οποίες έλαβαν χώρα ενόψει της μεγάλης καθολικής γιορτής των Αγίων Πάντων, την Κυριακή, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητα στη χώρα, στο ανώτατο.

Του τριπλού συμβάντος είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις για νέες τρομοκρατικές ακρότητες, καθώς η Αλ Κάιντα δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες ένα δελτίο τύπου καλώντας σε «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο) για τα σατιρικά σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo για τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος μετέβη άμεσα στη Νίκαια, ανακοίνωσε την αυξημένη επιτήρηση εκκλησιών και σχολείων με τη βοήθεια 7.000 ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης έξω από τον ναό για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα κρατώντας κεριά.

Μακρόν: Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε ο Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον της εκκλησίας στη Νίκαια.

«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στους καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

Την επίθεση καταδίκασαν ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι ευρωπαϊκών οργάνων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...