Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου

Μοιραστειτε το

Όλες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για το Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων Νοεμβρίου, μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου επιστρέφει στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12.

Στόχος είναι η ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις να πληρωθεί –όπως συνέβη και τον Νοέμβριο– στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που θέτουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή, δηλαδή πρακτικά παραμένουν με δική τους βούληση κλειστές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν και οι συμβάσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει Αίτηση Α΄ φάσης για τον μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο, αρκεί οι εργοδότες προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της αίτησης.

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να απολύσουν, ενώ μετά το πέρας της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης, για χρονικό διάστημα ίσο με την αναστολή.

Η υποχρέωση δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας (π.χ. εποχικές).

Εξαιρούνται οι αποχωρούντες οικειοθελώς, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβασή τους λήγει.

Οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής και για τις εξαιρέσιμες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν εργαζόμενους σε τηλεργασία ή να προσλαμβάνουν κάνοντας χρήση του «Ανοικτού Προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας». Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Επίσης, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...