Επίδομα θέρμανσης: Από 80 έως 650 ευρώ στους δικαιούχους – Αναλυτικά οι προϋποθέσεις

Μοιραστειτε το

Τα παραπάνω προβλέπει απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το επίδομα θα λάβουν όχι μόνο όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους αλλά και όσοι χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο και υγραέριο.

Επίσης, θα καταβληθεί και σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους και χρησιμοποιούν καυσόξυλα και βιομάζα (pellet) για τη θέρμανσή τους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Τα βασικότερα σημεία της κοινής υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2020-2021 έχουν ως εξής:

1) Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Εξαίρεση από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θα ισχύει για όσους:

α) κατείχαν το 2019 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

β) είναι κατά τη διάρκεια του 2020 «φιλοξενούμενοι»

γ) διέθεταν το 2019 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

Το επίδομα θα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα των δήμων και οικισμών της Ελληνικής Επικράτειας, όπως αυτά αποτυπώνονται σε αναλυτικό κατάλογο 64 σελίδων ο οποίος επισυνάπτεται στην κοινή υπουργική απόφαση. Τα δεδομένα αυτά είναι συντελεστές που διαμορφώνονται βάσει του υπολογισμού των βαθμοημερών, οι οποίες αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον προσδιορισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Το επίδομα που θα χορηγηθεί σε κάθε δικαιούχο θα αφορά τις αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης. Το ύψος του θα προσδιοριστεί με άλλη απόφαση, η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το ποσό που θα καθοριστεί με τη νέα απόφαση θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στον επισυναπτόμενο με την κοινή υπουργική απόφαση κατάλογο. Το ποσό που θα προκύπτει θα προσαυξάνεται, περαιτέρω, κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το επίδομα που θα προκύπτει κατά τα ανωτέρω δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του ποσού των 80 ευρώ ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 650 ευρώ.

Το επίδομα θα χορηγείται υπό τον όρο ότι ο δικαιούχος θα έχει πραγματοποιήσει –κατά το χρονικό διάστημα από την 1η/10/2020 έως και την 28η/2/2021– αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος που δικαιούται.

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να έχουν γίνει οι αγορές αρχίζει από 15/10/2020. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του διπλάσιου ποσού του δικαιούμενου επιδόματος, ο δικαιούχος θα λαμβάνει επίδομα ίσο με το 1/2 της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης, η αξία του αγορασθέντος καυσίμου θα υπολογίζεται με βάση τιμή λίτρου 0,80 ευρώ.

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 11/1/2021 σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet, που θα τεθεί σε λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσιεύμα.

Αυτοί που χρησιμοποιούν λοιπά καύσιμα, πλην πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει να υποβάλουν επιπρόσθετα έως τις 11/1/2021 τα εξής στοιχεία: τον αριθμό της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων που τιμολογήθηκαν από την 1η/10/2020 έως την 31η/12/2020, το ποσό της συναλλαγής, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε πρέπει να καταχωρηθεί, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Παράλληλα, οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών θα πρέπει να δηλώσουν στην εφαρμογή του TAXISnet τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 11/1/2021.

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης θα καταβληθεί ως εξής:

  • Έως την 31η/1/2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η/12/2020.
  • Έως την 31η/3/2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η/2/2021.

Προς το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι που δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών των καυσίμων που τιμολογήθηκαν από την 1η/1/2021 έως την 28η/2/ 2021 στην πλατφόρμα του ΤΑΧΙSnet έως την 28η/2/2021.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1/1/2021 έως 28/2/2021 μέχρι και την 31η/3/2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η/4/2021.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...