Επένδυση 105,26 εκατ. σε R&D από τη Sunlight με προοπτική εργοστάσιο στην Κοζάνη

Μοιραστειτε το

Σε μία πολύ σημαντική επένδυση, ύψους 105,26 εκατ. ευρώ, στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης για «φιλική ενέργεια» που αφορά καινοτόμες μπαταρίες τεχνολογιών λιθίου προχωρά η Sunlight.

Η επένδυση αυτή, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, πρόκειται να λειτουργήσει ως προπομπός για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου για την παραγωγή καινοτόμων μπαταριών στην περιοχή της Κοζάνης στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.

Για την επένδυση αυτή η Sunlight πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 49,9 εκατ. ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 για ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών λιθίου. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τη Sunlight και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία κοινοποίησης, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του συγκεκριμένου ερευνητικού έργου για την έγκριση καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης.

Το ερευνητικό έργο της Sunlight περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή πρόταση EuBatIn (European Battery Innovation) που διαμορφώθηκε έτσι ώστε να αποτελεί ένα «Σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» (“Important Project of Common European Interest” – IPCEI). Σημειωτέον πως είναι η πρώτη φορά που ένα έργο ελληνικής εταιρείας χαρακτηρίζεται ως IPCEI.

Η Sunlight στο πλαίσιο του έργου, θα επενδύσει στην Ελλάδα με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (First Industrial Deployment – FID) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης.

Η επένδυση αφορά τη δημιουργία ενός νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον κέντρο που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη.

Θετικό αποτέλεσμα του έργου είναι η συμβολή στη δημιουργία 800-1.500 έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, η δημιουργία πάνω από 200 νέων άμεσων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (160 στη Sunlight και 40 σε συνεργαζόμενες εταιρείες), καθώς και 30 θέσεις εργασίας στις θυγατρικές της Sunlight στη Γερμανία, Ιταλία και Αμερική, που θα περιλαμβάνουν επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου γνώσεων και εξειδίκευσης

Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης θα εστιάζει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο «φιλικής ενέργειας», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Οι τομείς όπου η Sunlight θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον είναι οι εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), οι μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, οι μπαταρίες για τη ναυτιλία και τα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι πως τα αποτελέσματα της έρευνας που θα υπάρξει πρόκειται να αξιοποιηθούν για την παραγωγή μπαταριών στο εργοστάσιο που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Sunlight στην περιοχή της Κοζάνης. Για τη δημιουργία του εργοστασίου υπάρχουν ήδη συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και αν η προσπάθεια ευοδωθεί αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 – 2026.

Τα κυριότερα σημεία του έργου είναι:
⦁ Δυνατότητα παραγωγής έως και 1,1 GWh κυψελών λιθίου (κατά τη μαζική παραγωγή)
⦁ Δυνατότητα παραγωγής έως και 1,1 GWh μπαταριών λιθίου (κατά τη μαζική παραγωγή)
⦁ Εστίαση στις εφαρμογές Μεταφορών, Αποθήκευσης Ενέργειας και Ναυτιλίας
⦁ Ανάπτυξη ασφαλών, αξιόπιστων και πράσινων κυψελών μπαταρίας για εφαρμογές βαρέως τύπου βάσει υλικού ανοδίου LTO
⦁ Ανάπτυξη μιας ευέλικτης έννοιας μονάδας και ενός self-learning ευέλικτου BMS που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους τύπους κυψελών και μεγεθών μονάδας.
⦁ Δημιουργία νέων συνεργασιών με ευρωπαϊκές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
⦁ Ανάδειξη του σημαντικού ρόλου μιας ελληνικής εταιρείας στην αναπτυσσόμενη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή «αλυσίδα αξίας» στον τομέα των μπαταριών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε:

«Η επιτυχής εκπροσώπηση της χώρας μας, χάρη στις καίριες και συντονισμένες ενέργειες υποστήριξης της Sunligth από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική βιομηχανία στο στρατηγικό σχέδιο δράσης της Ευρώπης για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό «οικοσύστημα» μπαταριών. Η συγχρηματοδότηση της εταιρείας από πόρους του ΕΣΠΑ για την επίτευξη του φιλόδοξου και σημαντικού αυτού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ερευνητικού έργου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενίσχυση των καινοτόμων δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, με στόχο την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την ενδυνάμωση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της SUNLIGHT, δήλωσε:

«Επενδύουμε 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με ένα νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 47% ενισχύει πολύ το έργο μας που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Οι τομείς όπου η SUNLIGHT διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles – AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ.».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...