«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Αυτή είναι η ημερομηνία εκκίνησης του προγράμματος

Μοιραστειτε το

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να προλάβουν την εκκίνηση του προγράμματος «ΕξοικονομώΑυτονομώ» μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων, τμηματικά και ανά περιφέρεια, είχε αναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Στα καινούργια χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι οι ενισχύσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειαςSmart Home και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Παραμένουν σε ισχύ οι επιδοτήσεις για θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, χρήση ζεστού νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες και άλλα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

Το πρόγραμμα παρέχει υψηλές επιδοτήσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 85% επί των δαπανών για συγκεκριμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμη και οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Το ανώτατο ύψος των δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει αυξηθεί στις 50.000 από 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη με περισσότερες από μία κατοικίες να υποβάλλει παραπάνω αιτήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Στο «ΕξοικονομώΑυτονομώ» καθιερώνονται και δύο πρόσθετες επιδοτήσεις. Λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό COVID-19 προστίθεται επιπλέον +10% για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020 – 2021.

Ακόμη, για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε Β’ ενεργειακή κατηγορία.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ή τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις 80.000 ευρώ

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» θα παρέχεται και η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών, ενώ σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος το δάνειο θα είναι άτοκο.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...