Εν αναμονή της απόφασης παραπομπής: Τώρα ο Τραμπ ζητά «ηρεμία και όχι βία» από τους οπαδούς του | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν νέες διαδηλώσεις, την ώρα που το κέντρο της Ουάσιγκτον θυμίζει ολοένα και περισσότερο στρατόπεδο, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά την παραπομπή του, ο Τραμπ ζητά «από όλους τους Αμερικανούς» να επικρατήσει ηρεμία.

«Υπό το φως των αναφορών για περισσότερες διαδηλώσεις, σας παροτρύνω ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία και ΟΧΙ βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και συνεχίζει: «Δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύει η Αμερική. Καλώ ΟΛΟΥΣ του Αμερικανούς να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σας ευχαριστώ».

«Λάθος» η παραπομπή Τραμπ δηλώνει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα, εκτίμησε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τασσόμενος όμως ταυτόχρονα κατά της παραπομπής του.

«Ο πρόεδρος φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Κογκρέσο από τον όχλο των ταραξιών» είπε ο Κέβιν Μακάρθι, στενός σύμμαχος του Τραμπ ο οποίος είχε υιοθετήσει και επαναλάμβανε τους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Θα έπρεπε να έχει αποκηρύξει αμέσως τον όχλο, όταν είδε τι εκτυλισσόταν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μακάρθι είπε ότι «θα ήταν λάθος να παραπεμφθεί ο Τραμπ τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του».

Στο μεταξύ και έκτος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Νταν Νιουχάους, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. «Ο πρόεδρος δεν καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, ούτε κάλεσε ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί μας (σ.σ. του Καπιτωλίου) κατατροπώθηκαν. Η χώρα μας χρειαζόταν έναν ηγέτη και ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να τηρήσει τον όρκο του», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νιουχάους, ο οποίος εκλέγεται στην Πολιτεία Ουάσιγκτον.

Η Γερουσία δεν θα συγκληθεί αυτήν την εβδομάδα

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Βουλή προχωρά τη διαδικασία παραπομπής του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, αναμένεται ότι θα ψηφίσει αργότερα σήμερα υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Η ηγεσία των Δημοκρατικών δηλώνει ότι ενδέχεται να αποστείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Οι Δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, πίεζαν τον Μακόνελ να συμφωνήσει να συγκαλέσει νωρίτερα το Σώμα. Νωρίτερα, μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Γερουσία έχει ήδη προγραμματίσει για την Παρασκευή μια τυπική συνεδρίαση (pro forma), που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και στην οποία είναι παρόντες ελάχιστοι γερουσιαστές.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα