Εν αναμονή διαγγέλματος Μητσοτάκη για Πάσχα και χρονοδιάγραμμα άρσης lockdown

Μοιραστειτε το

Σήμερα εκτός απροόπτου θα ληφθούν οι αποφάσεις των «ειδικών» σχετικά με το Πάσχα. Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σήμερα και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσει σήμερα ή αύριο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων, που θα συμπέσει με το άνοιγμα του Τουρισμού. Μιλώντας χτες σε στελέχη της ΝΔ, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τα μέσα Μάη ως «ημερομηνία ορόσημο» για την επιστροφή στην «κανονικότητα», δηλαδή τότε που θα ανοίξει ο Τουρισμός.

Η χθεσινή αυτή τοποθέτηση μπορεί να θεωρηθεί και «πρόβα» των όσων θα πει σήμερα στο μήνυμά του προς τους πολίτες, το οποίο δεν θα αφορά μόνο στο Πάσχα αλλά και τον βηματισμό χαλάρωσης των μέτρων έως τις Μαΐου όποτε ανοίγει και ο τουρισμός. Κυβέρνηση και επιστήμονες φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο μείγμα των μέτρων για το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα τα μέσα Μαΐου.

Ως προς το μέτωπο της εξόδου για το Πάσχα, η αρχική σκέψη που ήταν πράγματι να επιτραπεί με τη χρήση των self tests φαίνεται πως προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα. Δύο είναι τα δεδομένα που, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, «ακυρώνουν» τις αρχικές σκέψεις. Πρώτον, η πανδημία υποχωρεί μεν αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν, καθώς και χθες είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους. Δεύτερον και κυριότερο είναι πως στο Μαξίμου παρά τη δεδομένη κατανόηση ότι οι πολίτες χρειάζονται μέτρα αποσυμπίεσης, εκτιμάται πως η έξοδος του Πάσχα, εάν επιτραπεί, θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τόσο μεγάλη, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διασπορά στην περιφέρεια και μπορεί να πάει πίσω το μεγάλο στοίχημα του γενικού ανοίγματος της χώρας.

Έτσι μέχρι  το Πάσχα θα βαδίσουμε με το lockdown ως έχει με το ακριβές πλαίσιο εορτασμού και λειτουργίας των εκκλησιών να ανακοινώνεται άμεσα, από εκεί και ύστερα ξεκινά ένα «μαζικό άνοιγμα» κοινωνίας και οικονομίας.  

Έτσι, φαίνεται πως αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 5 Μαΐου τα καταστήματα λιανικής αναμένεται να υποδέχονται πελάτες ελεύθερα, χωρίς τον περιορισμό του SMS στο 13032 με μόνο περιορισμό τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό καταναλωτών βάσει τετραγωνικών.

Στην συνέχεια, την ίδια εβδομάδα, δηλαδή από τις 5 ή το αργότερο έως τις 10 Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά από μήνες η εστίαση. Καφετέριες, εστιατόρια κ.λ.π, θα σηκώσουν ρολά και θα υποδεχθούν τους πελάτες πάντα σε εξωτερικούς χώρους ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα σύσσωμου του πολιτικού κόσμου ο οποίος βλέπει την εστίαση ως αντίβαρο στα ολοένα και αυξανόμενα κορωνοπάρτι στις πλατείες.

Ακολουθούν τα σχολεία, με την 10η Μαΐου να θεωρείται η πιο πιθανή, άλλωστε αποτελεί και την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας και φτάνουμε στις 14 Μαΐου όποτε και ανοίγει ο τουρισμός. Με τον παραπάνω βηματισμό η κοινωνία και η οικονομία θα λειτουργούν σε ένα πλαίσιο όσο το δυνατόν περισσότερης κανονικότητας προκειμένου η τουριστική βιομηχανία αλλά και η εγχώρια αγορά να ξεκινήσουν να συμβάλλουν και πάλι στην Οικονομία.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...