Ενοχλημένος ο Πούτιν από τις διαδηλώσεις, διστακτική η Ε.Ε.

Μοιραστειτε το

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Παράνομες και επικίνδυνες χαρακτήρισε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις διαδηλώσεις με αίτημα την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, μετά το κρεσέντο καταστολής με πάνω από 3.700 συλλήψεις διαδηλωτών το περασμένο Σάββατο,

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε on-line συνάντηση που είχε σήμερα με φοιτητές πανεπιστημίου, είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάζουν μπροστά τους ανήλικους. Έτσι ενεργούν οι τρομοκράτες, όταν μπροστά βάζουν τις γυναίκες και τα παιδιά. Εδώ βέβαια τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αλλά στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα. Γι’ αυτό θέλω για μια ακόμη φορά να επαναλάβω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται πολιτικά, να εκφράζουν την άποψή τους, να προωθούν την άποψή τους στην κοινή γνώμη αλλά στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος. Ό,τι βγαίνει έξω από το πλαίσιο του νόμου, όχι απλώς δεν είναι εποικοδομητικό, αλλά επικίνδυνο».

Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέσθηκε και τα έκτροπα στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου, όταν όπως είπε «ο όχλος κατέλαβε το κοινοβούλιο». «Τι κάνουν με αυτούς τους ανθρώπους;» διερωτήθηκε ο  Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι το FBI είχε υποσχεθεί ότι θα τους συλλάβει όλους αυτούς και θα τους βάλει φυλακή. «Από 15 έως 25 χρόνια, όπως γίνεται σε περίπτωση εσωτερικής τρομοκρατίας. Και αυτοί είχαν βγει για να διαδηλώσουν με πολιτικά συνθήματα, αλλά έξω από το πλαίσιο του νόμου. Γιατί λοιπόν στην χώρα μας πρέπει όλα όσα είναι εκτός του πλαισίου του νόμου να επιτρέπονται;» δήλωσε ο Πούτιν .

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχε λίγος κόσμος. «Τώρα πολλοί θα λένε ότι στις παράνομες αυτές συγκεντρώσεις συμμετείχε πολύς κόσμος. Όχι, συμμετείχε λίγος κόσμος, οι πολλοί ψηφίζουν υπέρ του Πούτιν. Και πολλοί ψήφισαν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Εάν συγκρίνει κάποιος τους αριθμούς, τότε θα καταλάβετε πόσος λίγος κόσμος είναι αυτός».

Έρχονται νέες διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, στενός συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ, απηύθυνε σήμερα έκκληση για νέες διαδηλώσεις στις 31 Ιανουαρίου σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας.

«Γιατί την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου; Επειδή στις 2 Φεβρουαρίου ο Αλεξέι θα έχει δικαστήριο. Όσο πιο κοντά θα είμαστε την ημέρα της δίκης τόσο πιο ηχηρά θα ακουστεί το αίτημά μας. Και στην Μόσχα φυσικά και στις 2 Φεβρουαρίου πρέπει να έρθετε στο δικαστήριο» έγραψε ο Βολκόφ στην εφαρμογή Telegram.

«Πού να πάτε; Στις πόλεις όπου υπάρχουν γραφεία, θα προτείνουνε δρομολόγια που θα ακολουθήσουν οι πορείες ώστε οι ελεύθεροι άνθρωποι να μπορούν με αξιοπρέπεια να μετακινηθούν στις πόλεις τους. Εκεί που δεν υπάρχουν γραφεία, θα βοηθήσουμε να συντονιστούν οι πορείες που θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης», πρόσθεσε ο Βολκόφ, αναφέροντας ότι ο τόπος συγκέντρωσης στην Μόσχα θα ανακοινωθεί ξεχωριστά.

Στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι που πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, σε 90 και πλέον πόλεις της Ρωσίας, συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι αγνόησαν τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν σε πολλές από αυτές, ιδιαίτερα στην Σιβηρία.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 3.000 διαδηλωτές, αριθμός ρεκόρ συλλήψεων στην νεότερη περίοδο της ρωσικής ιστορίας.

Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης 30 ημερών στις διαβόητες φυλακές της Μόσχας Matroskayia Tshina με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους αναστολής ποινής που του είχε επιβληθεί.

Απλός παρατηρητής η Ε.Ε.

Το θέμα συζητήθηκε στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ σήμερα και σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ορισμένες χώρες μέλη έθεσαν ερωτήματα σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στη Ρωσία, αλλά δεν τέθηκαν προς συζήτηση συγκεκρικέμενες προτάσεις για κυρώσεις και φυσικά δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Ο Μπορέλ αναμένεται να πάει στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα.

Τη σύλληψη του Ναβάλνι αλλά και τις βίαιες αθρόες συλλήψεις του Σαββάτου καταδίκασε σήμερα πάντως ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι: «η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει την δυσανάλογα σκληρή δράση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καταδικάζει τη χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών». Κάλεσε, δε, για την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και των διαδηλωτών, λέγοντας ότι η καταστολή ήταν «ένα άλλο παράδειγμα της εξαιρετικά προβληματικής μεταχείρισης των αντιφρονούντων στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...