Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: «Αγώνας μέχρι τη δικαίωση» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ένα τεράστιο ποσό που ανέρχεται στα 88 δισ. ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι στα χρόνια των Μνημονίων, από τις περικοπές που υπέστησαν οι συντάξεις τους!

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να διαβιούν στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει σταθεί απέναντι σε αυτή την κατάφωρ αδικία και διεκδικεί διαχρονικά να επιστραφεί στους δικαιούχους το σύνολο του ποσού που οφείλεται. Τα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση ήταν ψίχουλα μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Εδωσε ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, που αφορούσε μόνο κύριες συντάξεις και μόνο για ποσά εισοδήματος άνω των 1.000 ευρώ. Αφορούσε επίσης μόνο το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) που τόνιζε η απόφαση του ΣτΕ.

Αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής ερμηνείας της κυβέρνησης ήταν να μείνουν εκτός διαδικασίας τα 2/3 των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 1.500.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν έλαβαν ούτε ευρώ! Επίσης, πάλι λόγω αυτής της προκλητικής ερμηνείας, δεν δόθηκαν αναδρομικά για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, συνολικού κόστους 2,5 δισ. ευρώ.

Το ΕΝΔΙΣΥ κατήγγειλε τη σχετική υπουργική απόφαση της ντροπής που φέρει την υπογραφή του τέως υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται για ολοφάνερο εμπαιγμό εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που υπέστησαν σφαγιαστικές περικοπές και τώρα η Πολιτεία τούς γυρίζει την πλάτη. Το Δίκτυο προσέφυγε στο ΣτΕ κατά αυτής της υπουργικής απόφασης και διεκδικεί να δοθούν τουλάχιστον αυτά τα 2,5 δισ.ευρώ στους δικαιούχους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση επί του θέματος για τις 15 Ιανουαρίου. Μαθαίνουμε και μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ με έγγραφό της προς το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης. Αρα, τάσσεται ανοιχτά κατά των συνταξιούχων που έχασαν τα χρήματά τους και δεν τους επιστράφηκε ούτε ευρώ. Κρίμα…

Λόγω πανδημίας, υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης. Για το θέμα αυτό θα γνωρίζουμε λεπτομέρειες τα επόμενα 24ωρα. Προφανώς το ΕΝΔΙΣΥ είναι αναγκασμένο να υποστεί την όποια καθυστέρηση της διαδικασίας, αφού η δημόσια υγεία προηγείται. Ομως οι διεκδικήσεις μας δεν περιορίζονται στο ελάχιστο. Οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αγώνας για την τελική δικαίωση θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Το ΕΝΔΙΣΥ θα περιμένει και την τελική απόφαση του ΣτΕ. Αλλωστε ήδη έχει κατατεθεί  προσφυγή για το σύνολο των αναδρομικών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που αφορά την πενταετία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να ροκανίζει τον χρόνο εκδίδοντας Υ.Α. οι οποίες είναι ανακόλουθες των δικαστικών αποφάσεων. Το ΕΝΔΙΣΥ είναι εδώ και συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με οποιονδήποτε τρόπο. Η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει!

Πηγή
Author: Ιωάννα Τ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα