Ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου μετά τη «συγγνώμη» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Μοιραστειτε το

Εξελίξεις φέρνει η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με την οποία εκφράζει τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε με την παρουσία του στην τουρκική φιέστα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί άτυπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανοιχτό είναι πλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο η οποία, όμως, θα είναι άτυπη και θα γίνει σε «ουδέτερο» έδαφος και όχι στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε αργά το βράδυ ο κ. Ελπιδόφορος και τις οποίες είχε προαναγγείλει το Newsbomb.gr από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης.

Η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφή τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην τουρκική φιέστα για το Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε τελικά το Ground Zero και δεν έγινε η ξενάγηση από τον κ. Ελπιδοφόρο.

Αν και η επίσημη αιτία της ακύρωσης είναι η προσθήκη στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη της συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal, ωστόσο ο βασικός λόγος θεωρείται η ενόχληση της Αθήνας από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο Μανχάταν, όπου ο κ. Ελπιδοφόρος φωτογραφήθηκε μαζί με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής οι τόνοι έχουν αρχίσει να πέφτουν και μια ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου εκτιμάται ότι θα εξομαλύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κλίμα.

Ενδεικτικό της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στον κ. Ελπιδοφόρο και το γεγονός ότι μολονότι πληροφορίες ανέφεραν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα βρίσκονταν στη δεξίωση που παραθέτει, κατά παράδοση, η ομογένεια προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, ούτε αυτό έγινε καθώς ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν «απών» με αποτέλεσμα να μην γίνει και η παραδοσιακή προσφώνηση του πρωθυπουργού από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου μετά τη δυσαρέσκεια της Αθήνας

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Κουτσούμπας στο Newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη: «Θα έχουμε πρόωρες εκλογές»

Ρόδος: Σήμερα η κηδεία της άτυχης Δώρας – Ο 40χρονος την παρακολουθούσε μια ημέρα πριν τη δολοφονία

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...