Ενα τοπόσημο Πολιτισμού αναδύεται στη Λένορμαν – Η διεθνής έκθεση του ΝΕΟΝ στο Καπνεργοστάσιο και ο νέος ρόλος-έκπληξη του ιστορικού κτιρίου | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Με μια δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία υποδομών σε 3,5 στρέμματα του πρώην δημόσιου Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν, ο οργανισμός ΝΕΟΝ δίνει στη χώρα -και στη Βουλή όπου ανήκει το κτίριο- έναν διεθνών προδιαγραφών χώροo Τέχνης. Εκεί που τον Ιούνιο ο ΝΕΟΝ θα παρουσιάσει μια φιλόδοξη έκθεση με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821.

Τελικά, το μεσημέρι της Δευτέρας, η παρουσίαση της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις, από αυτές που μπορούν να επανακαθορίσουν τον τρόπο έκφρασης και κυρίως τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στον χώρο των Τεχνών στην Ελλάδα σήμερα. Πίσω λοιπόν από την ανακοίνωση ότι από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο του 2021 θα πραγματοποιηθεί μια μνημειώδης σε έκταση και συμμετοχή καλλιτεχνών έκθεση του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Βουλή για τα 200 από την Ελληνική Επανάσταση, ξεπρόβαλε μια άλλη είδηση.

Εκσυγχρονισμός και ανάδειξη του χώρου με 1 εκ. ευρώ

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο ΝΕΟΝ με δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ άλλαξε σημαντικά τις υποδομές σε 3,5 στρέμματα του εμβληματικού κτιρίου στη Λένορμαν, δημιουργώντας μια προίκα που θα μείνει για πάντα στο Καπνεργοστάσιο. Οι εργασίες αυτές έχουν ξεκινήσει πριν από ήδη έναν χρόνο. Ετσι, μετά την παρουσίαση της έκθεσης με τον εύγλωττο τίτλο «Πύλη», δηλαδή μετά τον Δεκέμβριο του 2021, ο ΝΕΟΝ ως κλασικός οργανισμός νομάς θα προχωρήσει στην επόμενη τοποθεσία, στο επόμενο πρότζεκτ, και το Καπνεργοστάσιο μέσω της Βουλής θα γίνει ο νέος σημαντικός χώρος της Αθήνας για την ανάδυση του Πολιτισμού μέσω συνεργασιών και προγραμμάτων.

Είναι αυτή βέβαια μια τακτική από βλέπουμε τον ΝΕΟΝ να αναπτύσσει εσχάτως παράλληλα με την κεντρική αποστολή του. Να δημιουργεί έργα στους χώρους όπου παρουσιάζει εκθέσεις, έργα υποδομής που μένουν και προσδίδουν νέα αξία και χρήση στους χώρους. Το είδαμε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ωδείο Αθηνών, τώρα, από τον Ιούνιο θα το βιώσουμε στο Καπνεργοστάσιο σε μια έκθεση με νέες αναθέσεις και ήδη γνωστά έργα των κορυφαίων δημιουργών της σύγχρονης Τέχνης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μάλιστα μας κάλεσε να επισκεφθούμε ξανά και ξανά την έκθεση, η οποία όπως έγινε σαφές και από τον ίδιο και από την διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη, θα έχει μια διαρκή ροή θα εξελίσσεται και θα προσφέρει παράθυρα, πύλες, σε νέες θεάσεις και εμπειρίες.

Η Πύλη προς την νέα κανονικότητα ανοίγει στη Λένορμαν

Ο ΝΕΟΝ εδώ και δύο χρόνια προετοιμάζεται για την έκθεση Πύλη, με στόχο να περάσει πέρα από τα κλασικά μοντέλα εθνικού αφηγήματος, όπως δήλωσε η Ελίνα Κουντούρη στην παρουσίαση που έγινε σήμερα στη Βουλή. «Για τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο εορτασμός πρέπει να κοιτάζει τα γεγονότα του παρελθόντος με σταθερή όμως τη ματιά προς το μέλλον», τόνισε η διευθύντρια του ΝΕΟΝ. Όμως η έλευση της πανδημίας έβαλε απευθείας στο σκεπτικό της κυρίας Κουντούρη την ανάγκη συνειδητής αντιμετώπισης μέσω της έκθεσης και των ζητημάτων που αφορούν στην νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία. «Τον τελευταίο χρόνο οι πολίτες είχαν χρόνο να σκεφθούν. Να προβληματιστούν, να αναθεωρήσουν και να αμφισβητήσουν τις προτεραιότητες και τις δεδομένες υποθέσεις και να κοιτάξουν προς ένα αμήχανο και επισφαλές μέλλον», σημειώνει η διευθύντρια του ΝΕΟΝ.

Η αφορμή για τον τίτλο της έκθεσης, την Πύλη, γεννήθηκε από ένα άρθρο της Αρουντάτι Ρόι στους Financial Times τον Απρίλιο «όπου ανέδειξε τη κοινή μας εμπειρία καθώς η πανδημία απλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Γράφει πώς ό,τι και αν είναι ο κορωνοϊός έχει κάνει τους ισχυρούς να γονατίσουν, έχει φέρει στον κόσμο μια ακινησία χωρίς προηγούμενο. Τα μυαλά μας πηγαίνουν ακόμα μπρος πίσω. Λαχταρούν μια επιστροφή στην κανονικότητα. Προσπαθούν να συρράψουν το μέλλον με το παρελθόν μας και αρνούνται να παραδεχθούν το ρήγμα. Το ρήγμα όμως υπάρχει. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μια επιστροφή στην κανονικότητα. Η πανδημία είναι μια Πύλη, ένα σημείο μετάθεσης από αυτό τον κόσμο σε έναν άλλο» κατέληξε η κυρία Κουντούρη.

Η Πύλη εισόδου στο Καπνεργοστάσιο

Το μέλλον του Καπνεργοστασίου

Δεν ανακοινώθηκαν σήμερα ονόματα δημιουργών, αλλά τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευθεί η Πύλη: Κίνηση, κοινό βίωμα, σύνδεση, σπίτι. Η έκθεση θα ξεκινήσει με μια διαδικτυακή πύλη η οποία θα συνεχίσει να υφίσταται και όταν ξεκινήσει η φυσική παρουσία της έκθεσης.  Ένα ξεχωριστό παράλληλο πρόγραμμα με υλικό από την πλούσια ιστορία του κτιρίου θα παρουσιαστεί επίσης σε συνεργασία με τη Βουλή.Τη διεθνή συνεπιμελούνται η Ελίνα Κουντούρη και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο Mαντλιν Γκρίζντιν.

«Νομίζω αυτή η συνεργασία με το ΝΕΟΝ δίνει το μέτρο, το έναυσμα το προανάκρουσμα των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων που θα συνεχιστούν σε αυτό το εβληματικό και πολλά υποσχόμενο κτίριο του παλαιού Καπνεργοστασίου» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας. «Μπροστά στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 21, μπροστά στην επέτειο του μεγαλύτερου ξεκινήματος του ελληνισμού, καλούμαστε να κάνουμε το δικό μας ξεκίνημα με έναν τρόπο που θα είναι αισιόδοξος, έναν τρόπο αισθητικό, έναν τρόπο εμπνευστικό. Γιατί θα νιώσουμε από το υψηλό επίπεδο των καλλιτεχνών ότι η Ελλάδα δεν εμπνέει μόνο για το παρελθόν της, εμπνέει για το παρόν και το μέλλον της» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Toν αναστοχασμό προς την εθνική αυτοσυνειδησία που εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον έντονου προβληματισμού, προωθεί με τον τρόπο της η έκθεση Πύλη» τόνισε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. «Με την προσπάθειά μας επιδιώκομε να προβάλλουμε τη συμαντική χρησιμότητα της Τέχνης και την αναπτυξιακή της διάσταση, να αναδείξουμε τη σύγχρονη δημιουργικότητα, να προάγουμε τα μοντέλα επικοδομητικής συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού και να δημιουργήσουμε ένα εγχείρημα άξιο μιας σύγχρονης ανεπτυγμένης κοινωνίας» κατέληξε.

Πριν από ένα χρόνο άνοιξε για μια ημέρα το Καπνεργοστάσιο στο πλαίσιο των δράσεων Open House

Θυμίζουμε ότι σήμερα στο Καπνεργοστάσιο που πέρασε στην ιδιοκτησία της Βουλής πριν από 20 χρόνια, στεγάζεται η σημαντική Βιβλιοθήκη της Βουλής καθώς και το Τυπογραφείο της.

Πηγή
Author: Κατερίνα Ι. Ανέστη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα