Εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία ζήτησε από το Βερολίνο ο Ν. Δένδιας

Μοιραστειτε το

Ο Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ

EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Την ικανοποίηση του υπουργού Εξωτερικών από τις επαφές του στη γερμανική πρωτεύουσα μεταφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες ο Νίκος Δένδιας μεταξύ άλλων και όσον αφορά την τουρκική προκλητική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο, έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, στη Γερμανία ολοένα και περισσότεροι συμμερίζονται τη θέση ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Ευρώπη. Κατά τις επαφές του Νίκου Δένδια με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είναι πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, δεν παρουσίασε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως απλά μια ελληνοτουρκική διαφορά για την οποία ζητάμε τη στήριξη της Γερμανίας. Αντιθέτως, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μια άμεση απειλή για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς η Τουρκία αποσταθεροποιεί τις χώρες της περιοχής και προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της δύο μεταναστευτικές οδούς, την Τουρκία και τη Λιβύη. 

Ως εκ τούτου, εξήγησε στους συνομιλητές τους ότι έτσι η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρώπη, ενώ στηρίζει ανοιχτά ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και προωθεί τον θρησκευτικό φανατισμό και διχασμό. Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και ιδιαίτερα το υποβρύχιο Τ-214, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφή την αρνητική θέση της ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο διάλογος μεταξύ των Ευρωπαίων για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και οι διμερείς σχέσεις ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία, θα πρέπει να τεθεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

Η ανταπόκριση ήταν σε θετική κατεύθυνση, αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς ακόμα και οι πιο διστακτικοί στο παρελθόν συνομιλητές έδειξαν κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ένας εκ των σημαντικών συνομιλητών του υπουργού Εξωτερικών, επισήμανε μάλιστα ότι το οικονομικό ζήτημα δεν είναι το σημαντικότερο, ενώ εκπρόσωποι των κομμάτων της γερμανικής αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας βάρος, όχι μόνο στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας διεθνώς, αλλά και στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα, με βασικό ζήτημα αυτό της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εξάγει όπλα σε ένα τέτοιο καθεστώς.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ είχε επαφές σχεδόν με το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Αριστερά), στο πλαίσιο συνάντησης με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Οι Γερμανοί Πράσινοι τάσσονται κατηγορηματικά κατά της εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, κάτι που υπογράμμισε κατηγορηματικά η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλάουντια Ροθ. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η συνάντηση με τον ομόλογο του, υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω επαφής του τελευταίου με κρούσμα κορονοϊού και έχει τεθεί σε καραντίνα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...