Εμμηνόπαυση: Τι αλλαγές βλέπουμε στο δέρμα μας; | in.gr

Μοιραστειτε το

Όταν ξεκινούν οι ορμονικές αλλαγές πριν την εμμηνόπαυση- κάποια σημάδια που διακρίνουμε στο δέρμα, μας προειδοποιούν για τα νέα δεδομένα τα οποία πρόκειται να ακολουθήσουν.

Τι συμβαίνει

Η εμμηνόπαυση, όπως, άλλωστε, δηλώνει και το όνομά της, είναι η οριστική διακοπή της περιόδου, η οποία οφείλεται στην παύση λειτουργίας των ωοθηκών που δεν παράγουν πλέον τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η μείωση των οιστρογόνων, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει όλα, ή σχεδόν όλα τα όργανα του οργανισμού, του δέρματος συμπεριλαμβανομένου. Έτσι τις εξάψεις, τις απότομες εναλλαγές στη διάθεση , την αύξηση βάρους, τυχόν προβλήματα στον ύπνο και την εμφάνιση οστεοπόρωσης ακολουθεί και μια σειρά από έντονες αλλαγές στην υφή και την όψη του δέρματος, που συνθέτουν το φαινόμενο της ορμονικής γήρανσης.

Τι βλέπουμε εμείς στο δέρμα μας

• Μείωση παραγωγής κολλαγόνου – Βαθιές ρυτίδες:

Ξέρουμε πως το δέρμα αποτελείται από τρία τμήματα, τον υποδόριο ιστό, το μεσαίο τμήμα ή χόριο και την επιδερμίδα. Η ανώτερη στιβάδα «ακουμπά» στο χόριο, το πολύτιμο δίκτυο στήριξης από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που εξασφαλίζουν σφριγηλότητα και προσδίδουν ελαστικότητα. Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των ινοβλαστών που παράγουν τις δομικές αυτές πρωτεΐνες του δέρματος. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα φυσιολογικό, στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων να μειώνονται και οι ρυθμοί λειτουργίας των ινοβλαστών να υποχωρούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης χάνεται το 1/3 του υπάρχοντος κολλαγόνου! Το δίκτυο στήριξης τότε εξασθενεί και εμφανίζει κενά. Αυτά ακριβώς τα κενά είναι οι βαθιές ρυτίδες στην επιφάνεια του δέρματος.

• Επιβράδυνση μικροκυκλοφορίας – Λέπτυνση της επιδερμίδας:

Η μείωση των οιστρογόνων, όπως είδαμε, επιβραδύνει όλες τις κυτταρικές λειτουργίες, ανάμεσά τους και τη μικροκυκλοφορία που πλέον γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο δεν φτάνουν στην επιδερμίδα, η επιδερμίδα λεπταίνει και ο φυσικός φραγμός της υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα την αυξημένη απώλεια νερού και την ξηρότητα του δέρματος.

• Ανακατανομή των αποθεμάτων λίπους στο γυναικείο σώμα:

Με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, χάνεται λίπος από το πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια ενώ έχει την τάση να συσσωρεύεται στην κοιλιά και τους γλουτούς. Η μείωση του υποδόριου λίπους στο πρόσωπο αφήνει το δέρμα χωρίς βάση υποστήριξης και το οβάλ του περιγράμματος με τη συνέργεια της βαρύτητας αλλοιώνεται.

• Λιπαρότητα ακόμη και … αργοπορημένη ακμή:

Τα επίπεδα των οιστρογόνων που μειώνονται στην περίοδο πριν την εμμηνόπαυση δίνουν την ευκαιρία στα ανδρογόνα – στις ανδρικές, δηλαδή, ορμόνες – που μένουν σχεδόν ανεπηρέαστα σε αυτήν τη φάση, να διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και να πυροδοτήσουν έτσι την παραγωγή πιο παχύρρευστου σμήγματος που, πολλές φορές, καταλήγει σε έντονη λιπαρότητα ή και όψιμη ακμή, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είχε παρουσιαστεί αντίστοιχο πρόβλημα στην περίοδο της εφηβείας. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση και τα ανδρογόνα μειώνονται αργά, φθάνοντας περίπου στο 50% των επιπέδων τους πριν από την εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες να υπολειτουργούν και τα επίπεδα των λιπιδίων να μειώνονται αισθητά.

• Τριχοφυΐα:

Και σ’ αυτήν την περίπτωση αναζητήστε την αιτία στη μείωση των οιστρογόνων. Οι ανδρικές ορμόνες υπερισχύουν – εκκρίνονται από τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες – και εμφανίζεται έντονη τριχοφυΐα κυρίως στο πιγούνι.

• Κηλίδες:

Με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, σύμφωνα με το korres.com, τα μελανινοκύτταρα σταδιακά μειώνονται (εκφυλίζονται), το χρώμα της επιδερμίδας γίνεται πιο ανοιχτό και λιγότερο ανθεκτικό στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Στα σημεία, όμως, που υπάρχει χρόνια έκθεση στις ακτίνες UV, η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται με αποτέλεσμα την ακανόνιστη συσσώρευσή της και το σχηματισμό κηλίδων, λόγω έλλειψης ρύθμισης από τα οιστρογόνα, τα οποία έχουν και το ρόλο ρυθμιστή της παραγωγής μελανίνης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή
Author: Λευτέρης Τρίγκας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...