«Εμείς» και «Εσείς» – «Δικαιοσύνη» ή «Πληρωμή Γραμματίων»: Ο Τσίπρας θέτει εκ νέου τα διλλήματα

Μοιραστειτε το

Να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλατύ πλειοψηφικό ρεύμα, όπου γύρω του θα συσπειρώνει τον «κόσμο της εργασίας» και τις «υγιείς παραγωγικές» δυνάμεις της χώρας απέναντι στη «παρασιτική ολιγαρχία» που εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, που χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, επιχείρησε να χαράξει τις διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία.

«Η σκληρά εργαζόμενη πλειοψηφία που απαιτεί να έχει ένα καλό επίπεδο ζωής, με καλά σχολεία, καλά πανεπιστήμια, καλά νοσοκομεία, σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Και η μειοψηφία μιας κακομαθημένης ελίτ, που επιθυμεί να έχει τις κυβερνήσεις υποτελείς της, πολλές φορές εκφράζοντας και δημόσια και με χυδαίο τρόπο πόσο υποτελείς τις θεωρεί, αρκεί όμως αυτές να δουλεύουν για να κάνουν νόμους τα δικά τους συμφέροντα. Να αυγατίζουν τα κέρδη τους, ισχυριζόμενοι δήθεν ότι αυτά τα κέρδη θα διαχυθούνε κάποια στιγμή στη κοινωνία», είπε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του κόμματος του.

Τα παραπάνω λόγια δεν αντικατοπτρίζουν τίποτα άλλο, παρά το σχέδιο με το οποίο θέλει να πορευτεί το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Αποτελούν ένα κάλεσμα που απευθύνεται προς τους εργαζόμενους, τους νέους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα δεν αποκλείει εκείνες τις μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις που προσφέρουν έμπρακτα (με θέσεις εργασίας, φόρους κλπ) στην ελληνική οικονομία. Στη πραγματικότητα, είναι οι κοινωνικές δυνάμεις εκείνες οι οποίες πιέζονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αναζητούν τρόπο για να εκφραστούν.

Κάθε τμήμα αυτής της κοινωνικής συμμαχίας που θέλει να οικοδομήσει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζει μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα στις παρούσες συνθήκες, ενώ η θέση της δύσκολα θα βελτιωθεί το επόμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι θα ζουν σε λίγες ημέρες από σήμερα κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, εξαιτίας του νόμου Χατζηδάκη για το εργασιακό. Οι μικρομεσαίοι έχουν υποστεί σφοδρότατο χτύπημα από τη πανδημία, ενώ οι υγιείς δυνάμεις τις επιχειρηματικότητας βλέπουν τη θέση τους στην αγορά να υποχωρεί, λόγω των «δώρων» που κάνει οι κυβέρνηση στους «παρασιτικούς ολιγάρχες» – όπως λένε από τη Κουμουνδούρου.

Αυτή είναι η «σύγκρουση των δύο κόσμων» για την οποία μίλησε χθες με μεγάλη ένταση ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή τη κοινωνική πλειοψηφία θέλει να εκφράσει μέσα από το νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο» το οποίο και υπόσχεται ότι θα «υπογράψει» μαζί τους, στη προσπάθεια που καταβάλει να τους απεγκλωβίσει από τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει ακόμα ένα δίλλημα προς τους ψηφοφόρους που υπάγονται στις παραπάνω ομάδες. «Επιστροφή της Δικαιοσύνης» το οποίο προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή «Πληρωμή Συμβολαίων» προς τις «ελίτ», που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μοναδικά μόνο από τα παραδείγματα που έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, είναι:

  • -Να αμείβεσαι επαρκώς για την εργασία που παράγεις.
  • -Να έχεις δικαίωμα να σπουδάσεις στη σχολή που επέλεξες.
  • -Δικαιοσύνη σημαίνει να μην την πληρώνουν οι έντιμοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, για να πλουτίζουν οι μεγαλοσχήμονες χορηγοί της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα «γραμμάτια» που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «ξοφλάει» η ΝΔ προς τους χορηγούς της και τα οποία «ανταμείβονται με την αμέριστη στήριξη των συστημικών ΜΜΕ από τη μια, και με το ελεύθερο να διαχειρίζονται σαν να είναι κληρονομιά τους τα χρήματα του δημοσίου, από την άλλη».

Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει κι άλλο τη πίεση του προς τη κυβέρνηση με τα συγκεκριμένα διλλήματα, με τη Κουμουνδούρου να ευελπιστεί ότι σταδιακά, θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες πως είναι η παράταξη που μπορεί να κάνει πράξη τα παραπάνω.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το timing της επίσκεψης Τσαβούσογλου, οι συναντήσεις με Μητσοτάκη, Δένδια και η διπλωματική σκακιέρα

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...